23948sdkhjf

Banbrytande ABB-teknik i Nordsjön

Gasplattformen Troll A i Nordsjön är nu den första offshoreplattformen i världen som drivs via likströmsledning (DC) utgående från land. Denna teknik har betydande kostnads- och miljömässiga fördelar och har utvecklats av ABB.

Plattformen är belägen ca 70 km utanför den norska kusten och det var den 1 oktober i år som två kompressorer med effekten 40 MW vardera togs i drift för att upprätthålla trycket i gasleveransen och kompensera för fallande reservoartryck.


Det är två viktiga tekniker som ABB utvecklat: HVDC Light (High Voltage Direct Current, högspänd likströmsöverföring) och VHV Motor (Very High Voltage), likaväl som andra lösningar för att hjälpa till att driva de två kompressorenheterna på Troll A utan någon som helst lokal kraftgenerering.


Fördelarna med att överföra el från land till plattformen är att inga föroreningar uppstår. Den el som används på plattformen genereras via vattenkraft. Vidare ökar överföringseffektiviteten, utrustningens livscykel förlängs, underhållsstoppen blir färre samtidigt som man räknar med att slå ett verkligt hälso- och säkerhetsrekord på plattformen.

Omkring 10 % av Europas totala årliga efterfrågan på gas täcks av Troll A som kan producera 100 miljoner kubikmeter gas per dag. 2004 producerade plattformen 26,4 miljarder kubikmeter vanlig gas.v
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078