Vestas kan tvingas stryka 810 MW från orderboken efter USA-beslut
Equinor hade annars fått alla nödvändiga tillstånd för projektet, men i mitten av april beordrade de amerikanska myndigheterna ett stopp. Det beslutet beskrev Equinors koncernchef Anders Opedal i samband med energibolagets bokslut i förra veckan som ”utan motstycke och enligt vår mening olagligt”.
– Vi försöker föra en direkt dialog med den amerikanska regeringen för att klargöra ärendet, och vi överväger våra juridiska möjligheter, sade Equinor-chefen vidare.
Myndigheternas beslut att stoppa utvecklingen har skapat stor osäkerhet – inte bara kring Empire Wind, utan också kring andra havsbaserade vindkraftsprojekt i USA.
– Det överraskar inte bara vår partner Equinor, utan självklart också många andra som följer utvecklingen. Det handlar om infrastrukturprojekt som vanligtvis tar fem till tio år att genomföra, och när man väl har fått de nödvändiga tillstånden förväntar man sig inte att projektet sedan ska stoppas, säger Henrik Andersen, vd, Vestas.
– Vi har ett mycket gott samarbete med Equinor, och vi för löpande diskussioner. Equinor har varit mycket tydliga med hur de ser på situationen och sina möjligheter. Vi följer självklart Equinors beslut och stöttar dem i att mildra eventuella konsekvenser.
Vad blir konsekvensen för Vestas när det gäller Empire Wind-projektet?
– I slutändan måste man säga att om projektet inte blir av, då försvinner 810 MW havsbaserad vindkraft från vår orderbok i USA. Men det är viktigt att notera att vi inte har byggt någon offshore-leveranskedja i USA, eftersom delstaterna på östkusten aldrig riktigt lyckades få till det. Det fanns inte någon projektpipeline som motiverade att man skulle lokalisera sin leveranskedja för havsbaserad vindkraft i USA, säger Henrik Andersen.
Vestas offentliggjorde i september 2024 ordern till Empire Wind 1-projektet, som var bolagets första havsbaserade vindkraftsorder i USA. Ordern omfattar 54 turbiner av modellen V236-15.0 MW.