23948sdkhjf

77-procentig ökning av offer för ransomware

Ransomware har sedan ett bra tag tillbaka varit ett viktigt verktyg för de cyberkriminella och ett stort hot mot företagen. 

En färsk rapport visar att ransomware-attackerna har ökat dramatiskt. Det framkommer i Orange Cyberdefenses rapport om ransomware Cy-Xplorer 2024.

– Dessa utpressningsattacker definieras av att cyberkriminella tar sig in i verksamheters nätverk, stjäl och/eller krypterar värdefull data med hot om att läcka den om inte offret uppfyller förövarnas krav, säger Diana Selck-Paulsson, Lead Security Researcher, Orange Cyberdefense och fortsätter:

– Ofta är det väldigt känsliga data som stjäls och krypteras, så som integritetskänslig information, eller verksamhetskritisk data och system. Förövarna är mycket snabba då det ibland kan ta bara några minuter att kryptera datan.

I rapporten framkommer det att antalet observerade offer har ökat med 77 procent under de senaste 12 månaderna. Det framkommer också att Sverige är det mest drabbade landet i Norden.

Ytterligare ett fynd från rapporten är att mindre företag (färre än 1000 anställda) drabbas oftare än medelstora och stora aktörer.

Den mest drabbade branschen är tillverkningsindustrin. Sjukvård och social omsorg är den bransch där attackerna ökat mest de senaste 2 månaderna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063