23948sdkhjf

Svensk uppfinning med när järnvägen ska digitaliseras

Svenska Strainlabs har blivit utvalda till den globala plattformen Vossloh Connect för digitalisering av järnvägsindustrin. 

På plattformen Vossloh samlas intressanta lösningar för digitaliseringen av järnvägsindustrin. Det svenska företaget Strainlabs och deras digitala övervakning av kritiska skruvar har valt ut som en av tio lösningar som finns på plattformen. 

– Det här är ett oerhört stort steg för oss och ett erkännande för vår teknologi. Vossloh connect är en kreativ lösning från en ledande aktör som fungerar som en one stop shop där olika typer av digitala lösningar görs tillgängliga. Att vi finns med i det sammanhanget är viktigt och hedrande, säger Csaba Madru, vd och medgrundare, Strainlabs.

Strainlabs lösning kan fungera som digital övervakning av växlar som idag kontrolleras manuellt. Lösningen baseras på smarta skruvar som skickar ut signaler om hur de mår. Signalerna skickas till en molnlösning.

Strainlabs smarta skruvar

Varje enskild skruv är utrustad med en sensor som kontinuerligt skickar data som inkluderar förspänning, temperatur, Rssi (information om signalstyrka) samt batteristatus. Om något inte stämmer med de värden som gäller larmar systemet att den aktuella skruven, skruvarna eller skruvförbandet måste åtgärdas. Till exempel om skruvar håller på att bli lösa, om de överhettar eller om det är något annat problem. På så sätt undviks driftsstopp och haverier. Dessutom effektiviseras underhållsarbetet då skruvar och växlar inte behöver kontrolleras manuellt.

Källa: Strainlabs

– För oss är det här redan en succé. Vi har kontakt med ett tiotal aktörer som har visat allvarligt intresse. Vi pratar med bland andra danska DSB, SL och Trafikverket och vi genomför redan två testprojekt vid växlar i Södertälje respektive Kiruna, säger Csaba Madru.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063