23948sdkhjf

Sommarens fokus är på underhållsbeläggningar

Svevia har fått i uppdrag av Trafikverket att utföra underhållsbeläggningar i flera av Sveriges län.

Svevia har fått i uppdrag att sköta underhållsbeläggningar i Västernorrland, Dalarna, Jönköping, Kronoberg och Blekinge län. Arbetena kommer pågå under hela sommaren.

– Säsongen är igång sedan en tid tillbaka, just nu befinner vi oss i Västernorrland och i Dalarna. Det är många mil väg som behöver uppdatera sin asfaltbeläggning. Vi har uppdrag som sträcker sig ända in till mitten av oktober, säger Gustav Petersson, Svevia.

Det finns flera olika sätt att utföra underhållsbeläggning.

– Den dominerande metoden som vi kommer att använda för de här uppdragen kallas remixing och går ut på att cirka tre centimeter av den befintliga asfalten rivs bort, bearbetas och sedan läggs ut direkt på vägen igen. En mycket liten del nytt material behöver tillsättas och allt sker i en sammanhållen process som består av ett långt tåg av maskiner som avslutas med två vältar som trycker till den återanvända asfalten. Det är en effektiv metod vars största fördel är att vi kan undvika miljöbelastande transporter med material och att vi återanvänder asfalten och alltså inte behöver tillverka någon ny, säger Gustav Petersson.

Utmaningen vid underhållsarbetena är att arbetet sker på väg med passerande trafik, vilket är en utsatt arbetsmiljö.

Kontrakten har ett värde på cirka 150 miljoner kronor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078