23948sdkhjf

Forskargrupp säkerställer framtidens 6G-nät: ”Unik möjlighet”

Forskargruppen inom robotik och AI vid Luleå tekniska universitet kommer vara en viktig aktör i utvecklingen av framtidens 6G-mobilnät.

Forskargruppen har gjort en storskalig fältinstallation av ett experimentellt 5G-nätverk i sitt underjordiska labb. Labbet skapar unika testmöjligheter för att definiera framtidens 6G-nätverk med fokus på robotik, automation och IoT.

– Det här ger en unik möjlighet att forma framtidens 6G-nätverk för robotik och industriella tillämpningar, till exempel inom gruv- och byggsektorn. Vi kommer att forska om hur vi kan nyttja det experimentella 5G-nätverkets förmåga som ska standardiseras och integreras i framtidens 6G-nätverk. Vårt mål är att autonoma system ska fungera bättre i kritiska och industriella miljöer. Detta omfattar uppkopplingsscenarier, som till exempel robot-till-människa-kommunikation, robot-till-robot-kommunikation och slutligen robot-till-kontrollcenter-kommunikation, säger George Nikolakopoulos, professor i Robotik och artificiell intelligens vid Luleå tekniska universitet.

Förhoppningen är att teamets forskning ska bidra till banbrytande funktioner för 6G-nätverket.

– Vi vill bidra till forskningsområden som avancerad och dynamisk kvalitet på tjänster, som Quality of Service, QoS, noggrann radiobaserad lokalisering, dynamisk resursallokering i realtid för applikationer i kritiska system, förbättrad uppkoppling, nätverkskonfiguration, edge computing och molnapplikationer, bland annat, säger George Nikolakopoulos.

Det är många områden som kommer vara beroende av autonoma maskinparker som löser problem i svåråtkomliga miljöer. Mängden data som ska överföras och bearbetas i realtid kommer öka. Även den övergripande svårigheten att samordna maskinerna. En intelligent och flexibel 6G-uppkoppling skulle kunna vara lösningen.

Forskarteamets underjordiska labb påminner om den miljö som finns i faktiska gruvor.

– För våra samarbetsparter inom industrin är det särskilt viktigt att vi säkerställer att vår experimentella 5G-installation vid vårt SubT-lab blir en relvant plattform för att prova nya koncept och experiment som kan bidra till att definiera framtidens 6G-nätverk. Vi bjuder in alla relevanta aktörer att samarbeta med oss, dela visioner om framtiden och tillsammans bidra till den industriella utvecklingen av framtidens 6G-nätverk, säger George Nikolakopoulos.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.286