23948sdkhjf

Priset för turbinstopp: 300 miljoner kronor

Företaget Siemens genomförde ett stort servicearbete på Igelstaverket i Södertälje när någonting gick fel.

Nu avslöjar SVT att trots att Siemens är de som gjort felet så är det kommunala Söderenergi som får ta konsekvensen. Konsekvensen är nästan 300 miljoner kronor för förlorad elproduktion.

– Det är jättejobbigt, säger Robert Tingvall, vd på Söderenergi, till SVT. 

Sommaren 2022 gjorde en större översyn på turbinen. Det görs var sjätte till vart åttonde år. För att genomföra själva översynen behövde elproduktionen stoppas en kortare tid.

– Men efteråt upptäckte vi höga vibrationer i turbinen vilket gjorde att vi var tvungna att stoppa den och öppna upp den på nytt, säger Robert Tingvall, vd på Söderenergi, till SVT. 

Turbinstoppet kom att bli mycket längre än förväntat. Den stod även still under vintern när elpriserna rusade. Sedan dess är Söderenergi i en tvist med Siemens energy. Det sistnämnda företaget har nämligen levererat turbinen och varit ansvariga för underhållet. Men frågan kvarstår, vem är ansvarig för haveriet?

Kostnaderna för återställandet är hemliga, men 270 miljoner kronor är notan för förlorad elproduktion och elinköp. Söderenergi och Siemens har valt att förlikas. SVT avslöjar att Söderenergi tvingas ta den största smällen.

Haveriet har haft mycket tråkiga ekonomiska konsekvenser. Det har inneburit ett minusresultat som är cirka 20 procent av företaget omsättning. Ägarkommunerna Södertälje, Botkyrka och Huddinge har tvingats betala hundratals miljoner.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078