23948sdkhjf

Trafikverkets pilotprojekt: ”Vi behöver göra mer”

Ingen ska skadas vid ett vägarbete. Det är Trafikverkets målbild.

Trafikverket har startat ett pilotprojekt i Västsverige som försöker reda ut hur projektorganisationen kring vägarbeten kan inkluderas och ta ansvar för att göra arbeten på vägar säkrare.

– Vi behöver göra mer, det är tydligt. Det vi kan fokusera på är de delar vi själva har rådighet över, men naturligtvis vill vi att trafikanterna också anpassar sig mer för att minska risken för olyckor, säger Per Kärrdin enhetschef på Trafikverket Västra regionen och initiativtagare till pilotprojektet.

Pilotprojektet pågår våren 2024. Konkreta exempel är att de som arbetar på vägarna får ha lysande selar på sig som ökar synligheten vid arbeten när det är mörkt ute. Under pilotprojektet används även drönare för att få en bättre överblick över trafikanordningarna. Detta ska sedan utvärderas för att se om det är ett bra hjälpmedel.

– Vi vill gärna bidra till en förflyttning på detta området. Reglerna och kraven behöver omsättas i praktiken och bli till tydliga arbetssätt så att alla kan ta ansvar för sin del i helheten. Det går inte att tro att någon annan sköter det. Identifieras delar som inte fungerar måste vi agera och justera så att vi har säkra arbetsplatser, annars ska vi inte arbeta ute i trafikmiljön, säger Per Kärrdin.

Säkra arbetsplatser är en hjärtefråga för Trafikverket. Samtidigt är det ett område där det behövs göras mer. Trafikverket har fått i regeringsuppdrag att ta fram en handlingsplan för ökad säkerhet på arbeten på vägarna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078