23948sdkhjf

Outokumpu vill bygga SMR-reaktor

Outokumpu förvärvar 96 hektar mark i Torneå kommun som ska användas för att skapa ett levande ekosystem för cirkulär ekonomi. Det kan innebära produktion av vätgas, kemikalier eller till och med bygget av en SMR-reaktor.

Outokumpu har tecknat ett avtal med Torneå kommun om att förvärva 96 hektar mark i Koivuluoto-området som omringar Outokumpus verksamhet i Torneå. Marken ska användas för "industriella ändamål" och tanken är att skapa ett levande ekosystem för cirkulär ekonomi. 

Outokumpu uppger att det kan innebära produktion av vätgas, kemikalier och syntetiska bränslen. Outokumpu överväger också att bygga en SMR-reaktor (Small Modular Reactor, små, modulär reaktor) för elproduktion.

– Målet är att minska koldioxidutsläppen med 42 procent till 2030 jämfört med 2016 års baslinje. Markförvärv är en av hörnstenarna i Outokumpus färdplan för att göra det möjligt att uppnå dessa mål. Outokumpu har redan inlett diskussioner med flera partners för att skapa win-win-lösningar och hållbara ekosystem i Koivuluoto. Vi stöder också färdplanen för att minska koldioxidutsläppen från Outokumpus verksamhet i Torneå och samtidigt skapar vi affärsmöjligheter inom till exempel produktion av vätgas, kemikalier och syntetiska bränslen, säger Tony Lindström, vd för Outokumpu EvoEnergy, i ett pressmeddelande.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126