23948sdkhjf

Underhållsmässan: Prova utan att förstöra

Oförstörande provning är viktigt i många branscher.

Att kontrollera sin utrustning eller tillverkade produkter med oförstörande provning, OFP, blir allt viktigare. Kristian Haller är en av besökarna på Underhållsmässan och han stannar till en stund vid vår monter. Han driver det lilla företaget Acoustic Agree, idag är de två personer. Affärsidén är oförstörande provning med hjälp av ljud med olika våglängd. Tekniken har bolaget själv utvecklat.

– Fördelarna är att metoden upptäcker defekter tidigt, det är också en snabb metod, säger Kristian Haller till oss.

Men olika kontroller kräver olika typer av OFP så därför samarbetar bolaget gärna med andra företag som har andra tekniker till exempel röntgen.

Hur fungerar då bolagets metod?

Tekniken som kallas NAW innebär i stället för att bara titta på en specifik volym undersöks hela objektet i en enda mätning.

Med metoden skickas vågor genom materialet och tas emot någonstans på objektet. Vågorna distorderas, förvrängs när de fortplantar sig över defekta områden. Sprickor och andra defekter kommer att påverka signalen på ett ickelinjärt sätt vilket leder till att varje defekt ändrar signalen litegrann, ickelinjärt. 

När signalen samlas in kommer resultatet att visas som ett sammanlagt värde av fel och brister i den undersökta delen. Detta värde kallas för skadevärde. Genom att låta signalen fortplantas genom hela delen kan mätningen göras snabbt och komplexa geometrier utgör inte längre något problem. 

Ett borrat hål till exempel kommer inte att påverka skadevärdet på samma sätt som en spricka, eftersom beteendet hos en spricka är ickelinjärt. Defekta delarkan nu snabbt och enkelt sorteras ut.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063