23948sdkhjf

Underhållsmässan: Tänk på säkerheten för underhållspersonalen

I samband med Underhållsmässan hålls också en konferens för skyddsombud.

Fikrey Zekarias från Magna Electronics Vårgårda stannade till vid vår monter på Underhållsmässan. Han var deltagare vid Skyddsombudsdagen som pågår parallellt med Underhållsmässan. I samverkan med Underhållsmässan, Dagens Arbete, IF Metall, LO, NSA samt Sigtunastiftelsen lyfts frågeställningar kring arbetsmiljö och säkerhet utifrån rollen som skyddsombud.

Fikrey Zekarias är huvudskyddsombud på heltid och menar att det finns många viktiga frågor att lyfta inom personlig säkerhet. Det gäller också att alla från ledning till operatör förstår risker och utmaningar.

– Viljan måste finnas, finns den går det att hitta lösningar.

En utmaning är bland annat säkerheten för underhållspersonalen som ställs inför många utmaningar och där det inte alltid finns en exakt checklista att följa för hur till exempel en maskin ska lagas.

Bland annat händer det att underhållspersonal måste in i en maskin där det finns starkström vilket kräver särskild kunskap. Hur löser man det? På Magna Electronics finns cirka 60 underhållstekniker.

– Vi hittade en underhållstekniker som hade elkompetens, honom anställde vi direkt.

Det visade sig vara ett bra dag, han har nu i sin tur utbildat alla underhållstekniker. Inom företaget funderar man nu också över att skapa en elsäkerhetsgrupp som kan lyfta de här frågorna ytterligare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.082