23948sdkhjf

Svenska pumpbeståndet ska bli så energisnålt som möjligt

Hur mår pumpbranschen egentligen? Det frågar vi Andreas Lindberg, ordförande i branschorganisationen Swepump. 

– Branschen mår bra! Swepump är en branschorganisation för tillverkare, distributörer och serviceföretag inom flödes- och vakuumhantering med produkter som pumpar, pumpstationer och tillhörande utrustning verksamma i Sverige, säger han. 

Han berättar också att pumpbranschen är en viktig kugge för att nå klimat och hållbarhetsmål.

– Pumpar står för tio procent av världens totala elförbrukning. En överslagsräkning visar att om alla övergick till pumpsystem med hög verkningsgrad skulle världens totala elförbrukning kunna reduceras med fyra procent, förklarar Andreas Lindberg för oss. Han fortsätter:

– Swepump bidrar genom att sprida kunskap som ska leda till att kunderna ska välja en energieffektiv och en rätt dimensionerad pump för ändamålet, samt serva och underhålla pumpen på rätt sätt över hela driftsfasen. Inom detta område kan vi göra ännu mer för att påskynda att pumpbeståndet i Sverige är så energisnålt som möjligt.

Hur gör ni som branschorganisation för att hjälpa pumpleverantörerna framåt?

– Som branschorganisation säkerställer vi att Swepump deltar i den europeiska pumpföreningen Europump. Ett viktigt uppdrag för Europump är att påverka europeisk lagstiftning inom pumpområdet. Så att framtida lagstiftning bland annat gynnar energieffektiva produkter och är kompatibla med andra regelverk. Som branschförening samlar vi branschen kring gemensamma frågor och driver dessa. Exempelvis genomför vi utbildningar för att höja kompetensen inom utvalda områden, lyfter fram miljö och hållbarhetsaspekter samt adresserar rekryteringen av nästa generation, avslutar ordförande samtalet med oss.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141