23948sdkhjf

Kabelbyten på Tjörnbron – en teknisk utmaning

Under våren, mer exakt i april, inleds projektets tredje etapp med att byta ut Tjörnbrons alla 64 kablar.

I den tredje etappen ska åtta av de 32 kablarna som hänger i brons mittspann bytas ut. Etappen förväntas pågå till november.

Projektet påbörjades 2019 med att de 14 första kablarna byttes. Under andra etappen byttes 16 kablar ut.

– Den här gången maxar vi, då de kablar vi nu ska byta ut är de allra största, alltså åtta av de 32 som brons mittspann hänger i. Var och en är 161 meter lång och väger nästan 14 ton. Vi har aldrig tidigare hanterat den storleken, så det här blir de största hittills. En annan skillnad från tidigare etapper är att då har vi haft ställningar på backen, den här gången behöver arbetet utföras med hjälp av en ställning som hänger under brospannet på 50 meters höjd, säger Mats Larsson, Svevia, i en kommentar.

Det som skiljer tredje etappen från de första två är kablarnas storlek. Annars används samma metod.

– Kablarna sitter parvis för att kunna bytas en i taget. Enkelt beskrivet fungerar metoden så att den ena kabeln lösgörs vid sitt nedre fäste så att spänningen släpps. Efter det lösgörs det övre fästet och med hjälp av en vinsch högst upp på pylonen firas den försiktigt ner på vägbanan. Sedan upprepas proceduren fast på motsatt vis, med en ny kabel som fästs och hissas upp, säger Mats Larsson.

Projektet är väderkänsligt och även en teknisk utmaning.

– För att arbetet ska kunna utföras på ett säkert sätt måste vi vänta in rätt förutsättningar. Vi varken får eller vill göra detta när det blåser. Så är vinden för kraftig behöver arbetet skjutas fram, säger Mats Larsson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064