23948sdkhjf

Våren kommer med billig el

Milt väder, minskande elförbrukning och fallande elpriser. Våren är på ingång.

Bixias elprognos visar på att elpriset förväntas halveras till runt 50 öre per kWh i snitt under mars-april – detta jämfört med föregående år.

– I vår väntas elpriserna falla markant, tack vare milt väder och bättre hydrologi samt svag konjunktur och väldigt låga bränslepriser i Europa. Vårpriserna blir de lägsta av sitt slag sedan 2021 då priserna började sticka i väg, säger Johan Sigvardsson, analytiker på Bixia, i en kommentar.

Elpriser under våren 2024 förväntas bli betydligt mer stabila än förra året. 

Anledningen? Energibalansen är starkare med mer förnybar energi, mer kärnkraft samt lägre elförbrukning i Europa.

– Elkrisen är helt borta för stunden. Elpriset har snabbt gått från ett extremläge 2021 - 2022, via en sakta utförslöpa för i fjol, till ett mer normalt läge i år. Den allra största orsaken till utvecklingen är det stora prisfallet i Tyskland, där elpriset toppade på 2,50 kronor i snitt för 2022 men hittills i vinter landat på 75 öre, säger Johan Sigvardsson.

Nu när våren börjar närma sig kan vi blicka tillbaka på vintern som har varit. En relativt kall vinter med i snitt 2 grader lägre temperatur än normalt. 

Bixia skriver att kyla och högre elförbrukning brukar betyda högre elpriser. Men det faktum att bränslepriser har fallit så har vi fått ett betydligt lägre elpris i år.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094