23948sdkhjf

Seko stoppar underhåll av Teslas laddstationer

Sekos förbundsstyrelse har beslutat att varsla om sympatiåtgärder till stöd för IF Metalls konflikt med den globala biltillverkaren, Tesla.

– IF Metalls kamp är även vår kamp. Genom att vägra förhålla sig till spelreglerna här i Sverige så försöker Tesla skaffa sig konkurrensfördelar genom att ge arbetarna sämre löner och villkor än de skulle haft med ett kollektivavtal. Det är givetvis helt oacceptabelt. Den strid som nu IF Metall tar är viktig för hela den svenska kollektivavtalsmodellen. Därför har vi valt att lägga ännu ett sympativarsel och öka trycket på Tesla, säger Sekos förbundsordförande, Gabriella Lavecchia, i en kommentar.

Sympatiåtgärderna omfattar blockad av arbete med projektering, beredning, nyanslutningar, nätutbyggnad, service, underhåll och reparationer avseende bilmärket Teslas samtliga laddstationer i Sverige.

Blockaden omfattar arbete som utförs av tekniker, beredare, montörer och projektörer anställda vid medlemsföretag i Sobona och EFA. Blockaden innebär att sympatiåtgärderna kvarstår även om annat företag övertar blockerat arbete. 

Seko räknar med att detta ger effekter på främst lång sikt genom att begränsa möjligheten för Tesla att expandera sin verksamhet.

Fackföreningen menar att det inte är de enskilda stolparna som berörs mest, utan anslutningen till elnät, beredning av ställverk och annan elutrustning som Tesla behöver för att bygga ut sitt laddnätverk. Seko menar att utan ett bra nätverk av laddstolpar/stationer blir det svårare att konkurrera.

Bolag som berörs är exempelvis; Vattenfall, Eon, Tekniska Verken samt kommunala energibolag.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078