23948sdkhjf

Skärskyddshandsken, en räddare i nöden?

Vi har pratat skärskyddshandskar med Maria Mustén på Ejendahls. 

Maria Mustén berättar att numera finns det skärskyddshandskar som både är tunnare och smidigare. Detta samtidigt som de har högre skärskydd. Därför har industrins intresse för skärskyddshandskar ökat.

– Det tunnare materialet gör att man lättare kan arbeta i handskarna, de får större rörlighet och smidighet och man kan lättare hantera små föremål. Det högre skärskyddet gör naturligtvis att man får ett bättre skydd. Tunnare och smidigare handskar gör också att man behåller handskarna på i alla arbetsmoment, vilket ju är viktigt för att få skydd mot skador, säger Maria Mustén.

Men måste man ha handskar när man skär?

– Skärskyddshandskar kan användas för olika arbetsmoment när man skär, men det är inte bara knivar eller skärmaskiner som kan skada. Ofta skadar man sig på vassa material. Tillexempelvis kan plåtslagare kan skära sig på vassa plåtar, glasmästare på glas och inom industrin hanteras ofta vassa material till exempel olika typer av plåtar inom tillverknings eller metall-industri, papper i stora balar inom pappersindustri. Det kan också vara i annan tillverkning där delar ska monteras i ett chassi av metall med vassa kanter så behöver man skärskyddshandskar för att inte skada sig.

Handskarna skyddar händerna genom att de innehåller en skärbeständig fiber som är invävd i materialet. 

Enligt Maria Mustén finns det många exempel på allvarliga olyckor som har skett när inte rätt handskar har använts. 

– Tittar man i Arbetsmiljöinstitutets statistik ser man att de flesta arbetsskador som ger sjukskrivning sker mot händer och fötter. Många av handskadorna är just skärskador, säger hon till oss.

Hon tillägger: 

– Skärskador på händerna kan ju få allvarliga konsekvenser eftersom man kan skära av senor eller andra delar som är svåra att reparera.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078