23948sdkhjf

Låg aktivitet och höga energipriser pressar ytbehandlare

Å andra sidan har danska HAI rekordmånga spännande projekt på gång.

2022/23 var ett stressigt år för HAI i Horsens, skriver systertidningen Jern-Maskinindustrien.

Ytbehandling av aluminium kräver både mycket energi och mycket kemiska hjälpmedel. Båda delarna steg kraftigt i pris under hela året.

– Vi var starkt påverkade av höga elpriser under alla 12 månader. Samtidigt har kemikaliepriserna också ökat, förklarar vd Jan Köpke Rohdemejer.

Där lönerna tidigare var den dominerande utgiftsposten på HAI tar energi- och kemikaliekostnaderna i dag nästan lika mycket.

Utöver det sjönk aktiviteten bland kunderna i slutet av räkenskapsåret, som avslutades den 30 september.

– Vi har sett vikande aktivitet inom alla branschsegment. Det har lett till att vi har minskat personalstyrkan. Ett antal tjänster har inte återtillsatts, säger Rohdemejer.

Men trots höga energi- och kemikaliepriser och lägre aktivitet kommer HAI att komma ut från 2022/23 med en mindre vinst på 3,1 miljoner danska kronor, före skatt. Det är långt under fjolårets rekordvinst på 18,1 miljoner danska kronor, före skatt, vilket dock också var ett extraordinärt år.

Användningen av aluminium är annars på uppgång i många branscher globalt, så detta borde ge HAI goda möjligheter.

– Jag ser också att aluminium är på väg, bland annat inom fordonsindustrin. Men det verkar för oss som att branschen står stilla, och därför motvillig. Vi har jobbat med många nya projekt, men vi har svårt att faktiskt komma igång med dem. Vi har faktiskt aldrig haft så många projekt och erbjudanden ute som nu. Men många av projekten är av svårare teknisk karaktär, så det tar längre tid att komma igång.

– Men det kommer nog. Det är bara inte vi som får bestämma takten i dessa projekt. Jag tror inte att det dröjer förrän i slutet av 2024. Det verksamhetsår vi är mitt uppe i kommer också att präglas av lägre aktivitet och hög kostnadsnivå, säger han.

Mot bakgrund av de höga energipriserna håller HAI på att planera och genomföra flera energibesparande projekt.

– Vi håller på med ett Innobooster-projekt. Det ska ge kunskap om hur vi kan förbättra vår produktion. Vi utvecklar teknik så att våra processer använder mindre energi. Vi försöker också hålla oss uppdaterade på kemisidan . Vi testar ny kemi där man kan göra samma process med lägre temperaturer och mindre energiförbrukning, säger Jan Rohdemejer.

Elpriserna har idag sjunkit till en mycket lägre nivå än förra året, men de höga energipriserna har vissa sekundära effekter.

– Priserna på våra kemiska ämnen och priset på aluminium har inte kommit ner i pris, även om energipriserna har sjunkit. Därför ligger vårt produktionsprisindex fortfarande på en högre nivå än tidigare, säger Jan Rohdemejer.

HAI är också i färd med att genomföra ett generationsskifte, där planen är att Jan Rohdemejer ska ta över familjeföretaget fullt ut efter sin far och syster.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.143