23948sdkhjf

Skellefteå Krafts storsatsning: ”Dessa två projekt är de sista pusselbitarna”

Skellefteå Kraft satsar i Skellefteälven genom utbyggnader i kraftverken i Krångfors och Granfors.

Investeringen är den största investeringen som har gjorts sedan vattenkraften etablerades i älven.

Under flera år har Skellefteå Kraft velat öka effekten från vattenkraften i Skellefteåälven. Nu är det äntligen dags för satsningen. Företaget har som ambition att vara i framkant när det gäller vattenkraft och den förnybara energi som skapas.

Idag ligger Krångfors och Granfors efter varandra i älven. Idag är deras effekter på 60 MW respektive 40 MW. Nu är tanken att effekten ska ökas till 100 respektive 60 MW. Det i sin gör att vattenflödet blir jämnare i nedre delen av älven. Detta då kraftverken kan hantera lika stora vattenflöde.

– Genom att installera helt nya aggregat i anslutning till de här två befintliga kraftverken ökar hela älvens förmåga att leverera den förnybara kraften, säger Susanne Öhrvall, affärsenhetschef vattenkraft på Skellefteå Kraft, i ett pressmeddelande:

Hon tillägger:

– Dessa två projekt är de sista pusselbitarna i arbetet med att optimera nedre Skellefteälven. I ett föränderligt energisystem så har vattenkraften egenskaper som behövs allt mer. Denna storsatsning möjliggör att vi kan reglera flödet i älven beroende på utbud och efterfrågan på ett allt bättre sätt.

Utbyggnaden förväntas ta fem år efter det att ett miljötillstånd har beviljats.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094