23948sdkhjf

Nytt ytskydd skyddar stålet mot korrosion och UV-strålar

SSAB, RISE och NUC har i ett SIO Grafen-projekt tagit fram en biobaserad beläggning som skyddar varmförzinkat stål mot både UV och korrosion.

Genom att utforska olika ytmodifierare och grafenkvaliteter har man tillsammans hittat en lösning som skyddar det varmförzinkade stålet.

– Vi har utvecklat avancerade metoder för beredning av stabila dispersioner med grafen, berättar Maziar Sedighi Moghaddam, projektledare vid RISE.

Det ledde till utvecklingen av ett ytmodifieringssystem och en modifierad bearbetningsmetod för att nå mer stabila dispersioner av grafen.

– Dessutom optimerades ett par karakteriseringsmetoder för att utvärdera partikelstorlek, grafenkoncentration och kolloidal stabilitet hos grafendispersionerna, säger Maziar Sedighi Moghaddam.

Beläggningen förväntas kunna användas på flera olika produkter, från byggbranschen till bilindustrin.

Fakta om grafen

Vad är grafen?

Grafen är kolatomer som sitter ihop i ett enda tunt, tvådimensionellt skikt. Detta ger en mängd unika egenskaper.

Hur används det?

Grafen tillämpas i mängder av applikationer. Allt från multifunktionella kompositer som är elektriskt ledande, starka och lätta, till syrgasbarriärer i förpackningar, korrosionsskydd, i böjbar elektronik och i högkänsliga gas- och biosensorer.

Hur framställs det?

Grafen framställs antingen som flagor eller filmer. Vilken form som är mest fördelaktig att använda beror på tillämpningen. I Sverige finns idag en produktionskapacitet för storskalig industriell användning.

SIO Grafen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079