23948sdkhjf

Vatteninfrastrukturen kraftigt eftersatt: ”Vi ser akuta problem”

Branschorganisationen Svenskt Vattens senaste undersökning indikerar att landets kommuner kommer att få stora problem med dricksvattenförsörjningen. Under samma förutsättningar som nu så kan upprustningen komma att ta cirka 200 år.

– Om VA-organisationerna inte får bättre förutsättningar att renovera och uppgradera vatteninfrastrukturen skickas en allt saftigare nota till framtiden och vi kan få dras med läckage, kapacitetsbrist och föroreningar i vatten. Det kommer innebära stora samhällskostnader, säger Pär Dalhielm, från Svenskt Vatten.

I rapporten framkommer det att bara var trejde kommun har en plan på hur de ska finansiera nödvändiga renoveringar i vatteninfrastrukturen

– Vi ser akuta problem, men det politiska ledarskapet är svagt. Det är lätt att se snabba vinster i att skjuta på underhåll eller bygga nya spännande projekt snarare än att förvalta och ta hand om det vi redan har, säger Pär Dalhielm.

Svenskt Vatten menar på att de vill att regeringen ska tillsätta en utredning. De betonar även vikten av att kommunerna tar fram en underhålls- och investeringsplan kring hur de ska trygga vattenförsörjningen. Enligt Svenskt Vatten måste det finansiella ses över för att kunna trygga dricksvattenförsörjningen.

– Här krävs ett starkare samarbete och ett tydligare politiskt ledarskap på alla nivåer. Att vår vatteninfrastruktur står inför stora utmaningar kan inte längre vara en nyhet för politiken, avslutar Pär Dalhielm.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.453