23948sdkhjf

David vann mot Goliat – de lyckades inte rena vattnet

Under dagen meddelade Högsta Domstolen att 150 personer anses ha drabbats av personskada genom att dricka vatten med PFAS. Ronneby kommun ska betala skadestånd till de drabbade.

– Vi har gjort allt och kommer fortsättningsvis göra allt för att leverera vatten enligt de krav som Livsmedelsverket ställer upp, säger Ronny Johannesson, styrelseordförande på Ronneby Miljö och Teknik, på en presskonferens.

Det var den 16 december 2013 som Ronneby Miljö och Teknik upptäckte för höga halter av PFAS som kom från Brantafors vattenverk i Kallinge. Miljöteknik, som ansvarade för det kommunala vattnet, stängde omedelbart vattenverket.

Fallet bygger på att privatpersoner druckit vatten med för höga halter PFAS. För höga halter av PFAS bidrar till förhöjd risk för negativa hälsoeffekter och sjukdomar.

PFAS kan förklaras som en samling av cirka 5000 industriellt framställda evighetskemikalier. Dessa bryts inte ner fullständigt i miljön. Evighetskemikalierna kommer bland annat från brandskum, förpackningar och impregneringsmedel med mera. Dessa finns sedan i exempelvis dricksvatten och livsmedel och har i flera studier kunnat kopplas till hormonrubbningar, fertilitetsproblem och cancer.

Efter beskedet sa Herman Afzelius, ordförande i PFAS-föreningen:

– Det har verkligen varit en David mot Goliat-fight, och den fighten tog vi.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078