23948sdkhjf

”Nu tar utvecklingen fart" – batterier räddar elnätet

Fler och fler batterilager kopplas nu in för att stödja driften i elnäten.

Stella Futura har skrivit avtal med Härjeåns för levererans, installation och drift av ett batterisystem med en kapacitet på 15 MW. Batterisystemet som integreras i Härjeåns elnät är tänkt att placeras i nära anslutning till kraftvärmeverket i Sveg.

Batterisystemet, som bygger på europeisk teknologi, ska vara installerat och driftklart under våren 2024.

Batterisystemet kommer att anslutas till Svenska Kraftnäts stödtjänster för att upprätthålla balans i det svenska elsystemet. Det kommer således att generera intäkter lokalt samtidigt som det möter en ökad efterfrågan på el. Fler batterilösningar inom vårt energisystem bidrar till att jämna ut obalanser samt kapar effekttoppar, och därigenom bidrar batterierna till en stabilare elmarknad.

–Nu börjar utvecklingen verkligen ta fart. Hittills har Stella Futura integrerat batterisystem till elnätet på över 50 platser runtom i Sverige, vilka alla har aggregerats till Svenska Kraftnäts marknad för stödtjänster. Integrationen åt Härjeåns är den andra i ett pärlband av flertalet system på över 10 MW. För oss är det en självklarhet att resurser som kan hjälpa det nationella elnätet också ska bidra till lokal nytta, säger Ulrika Tornerefelt, grundare och vd Stella Futura, i en kommentar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109