23948sdkhjf

Avancerat arbete efter axelhaveri

När Gränges fick ett plötsligt axelhaveri bad de Jernbro om hjälp.

I Jernbros maskinverkstad i Avesta finns det maskiner som kan reparera stora och komplicerade utrustningar. Just av den anledningen skickades Gränges haspelaxel dit. Ett beslut som Tomas Palmqvist, underhållschef på Gränges, är väldigt nöjd med.

På andra sidan av underhållsarbetet har vi Martin Andersson, regionchef för underhåll syd på Jernbro. Vad som var unikt med reparationen av axeln är att den vanligtvis hade skett på 4-5 veckor. Nu skedde det istället på 1,5 vecka. Haspelaxeln som renoverades var hela fyra meter - vilket också gör det unikt. En väldig stor del.

− Det var självklart för oss att försöka starta upp renoveringen så snabbt som möjligt. Axeln, som hade gått rakt av i två delar, skarvade vi ihop till ett stycke. Det gjorde vi genom att borra ett hål i vardera del, i vilket vi stoppade i ett rör. Hålet var dock en hundradels millimeter mindre än axeln, som därför behövde värmas för att vidga i tolerans, säger Martin Andersson i ett pressmeddelande.

Det har gjorts många liknande arbeten i maskinverkstaden. Detta var dock det största och därför mest avancerade. Delarna har skarvats och svetsats.

Båda parter är nöjda med samarbetet.

 − Jag är extra nöjd med själva reparationen och att vi fick hjälp så snabbt av Jernbro som ställde om sin egen produktion för att kunna hjälpa oss, säger Tomas.

Trots att renoveringen av axeln var lyckad, så produceras nu en helt ny axel. Detta för att få en ännu säkrare produktion hos Gränges.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063