23948sdkhjf

UDI: Ha koll på kranen

Lyftanordningar som inte underhålls på rätt sätt kan bli en livsfara. Vi har lyssnat på ett föredrag med Tony Wittgren från ABUS Kransystem.

På konferensen UDI deltog vi en workshop som hölls av Tony Wittgren, ABUS Kransystem, om regelverket kring lyftanordningar, och det finns en hel del att hålla ordning på.

Dels finns olika typer av standarder, ISO om de är globala, DIN är vanliga i Europa och i Sverige har vi Svensk standard SS. Sedan har Arbetsmiljöverket föreskrifter AFS, dels för besiktning av lyftanordningar AFS 2003:6, dels för den som använder lyftanordningen AFS 2006:6. Att det i en AFS även hänvisas till att man ska jobba enligt vissa standarder innebär att även standarden får nästan samma status som lagstiftningen. Det finns även inom till exempel maskindirektivet krav när man tillverkare en lyftanordning.

– En del mindre företag har svårt skilja på egen tillsyn och underhåll samt besiktning. Men det är som med bilen, bara för att du besiktat bilen har de ju inte servat den, säger Tony Wittgren.

Hur ofta ska man underhålla sin kran? Först är det viktigt att ha koll på vad tillverkaren säger.

– Man måste ha koll på detta i sitt underhållssystem så man vet när olika saker ska genomföras.

Sedan kan det också påverka hur kranen körs, är det maxbelastning hela tiden och hur mycket används den. Det finns numera system som loggar användning, laster och så vidare vilket kan vara till hjälp. Har man inget sådant system får man intervjua operatörerna för att få veta hur utrustningen verkligen används.

Har man någon extern som genomför förebyggande underhåll finns också mycket att tänka på.

– Ställ krav på de som gör FU när det gäller utbildningsnivå, kompetens och rätt utrustning.

Det finns krav på daglig kontroll av lyftutrustning men detta är något det ofta slarvas med, om det händer en olycka kommer dock myndigheter och försäkringsbolag titta på detta.

Hur ska man dimensionera sin kran? Även här har det betydelse hur kranen ska användas. Vill man ha lite hjälp på vägen innan man diskuterar med sin krantillverkare finns en Eurokodhandbok från Boverket som ger några grova tumregler för dimensionering av olika typer av kranar.

Mycket att tänka på när det gäller lyftutrustning, men några saker är alltid viktiga.

– Kranar är ett arbetsverktyg, använder man dem fel förkortas livslängden därför är det viktigt med bland annat traversutbildning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.392