23948sdkhjf

UDI: Glöm inte märka rören

Att märka rören rätt är viktigt för att öka säkerheten och underlätta underhåll. Vi har talat med Christian Kjellberg på Nordisk Rörmärkning om vad man ska tänka på

Gå ut i vilken större industri och du kommer se mängder med rör som går kors och tvärs med olika kemiska ämnen som transporteras. Den som inte har koll på vilket rör som innehåller vad kan leda till risker vid till exempel underhållsarbete. Christian Kjellberg vd för Nordisk Rörmärkning var en av utställarna vid konferensen UDI och vi passade på att tala rörmärkning med honom.

Varför är det viktigt med rörmärkning. Att minska arbetsmiljörisker vid underhåll är en viktig del och Christian Kjellberg nämner ytterligare delar.

– Miljömässigt så man inte släpper ut fel. Gör man misstag kostar det pengar.

Vad ska man då tänka på för att få märkningen rätt? Det finns en svensk standard SS741, som styr detta. Han påpekar att en standard är ingen lagstiftning men däremot hänvisar Arbetsmiljöverket i sina föreskrifter, AFS, ofta till att svensk standard ska följas och därför blir det nästan som lagstiftning.

Det första handlar om vilken färg märkningen har, se bild

– Vi skulle gärna vilja ha samma färg i alla länder men så är det inte idag.

förutom färgen är det viktigt att det även i klartext ska stå vad det är för ämne som går i en ledning. Det finns inget krav på att det ska vara på svenska, flera företag har så mycket internationell personal att man satsar på engelsk märkning.

Något som många glömmer är pilarna som visar vilken riktning som flödet går.

Varför är det viktigt kanske någon undrar.

– Om du ska göra underhåll måste du veta flödesriktningen så att du stänger av rätt ventil, säger Christian Kjellberg. 

För ungefär sex år sedan kom krav från Arbetsmiljöverket att ledningarna även ska vara märkta med så kallade faropiktogram, samma som man ser på säkerhetsdatabladen. Detta är föreskivet i lagstiftningen vilket innebär att om det saknas kan ARbetsmiljöverket döma ut vite. Trots att lagstiftningen funnits i flera år möter xx fortfarande företag som inte har koll på det.

För att råda bot på kunskapsbristen kör xx bland annat en rörmärkningsskola där han åker ut till företag och berättar om vad som gäller.

Bolaget Nordisk rörmärkning är inte stort utan bara sju personer som fixar allt. För några år gjorde de en storinvestering på en ny etikettskrivare och det är denna de använder till att producera all märkning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094