23948sdkhjf

UDI: Digitalisering, AI och APM

Torbjörn Idhammar, vd för Idcon, är UDI:s första talare. Han tar upp begreppen digitalisering, AI och APM och hur man ska arbeta med dessa i samtiden och framtiden.

Att hantera nya typer av teknologier är en djungel. Som företag gäller det att hitta rätt i djungeln för att ha användning av dessa teknologier och komma framåt med underhållsarbetet.

Torbjörn Idhammar berättar att nästintill alla industrier har behov av underhåll. Dock betonar han att underhåll är extra viktigt i processindustrin.

En gemensam nämnare för de företag som vill börja med digitalisering, AI och/eller APM är att de ofta börja i fel ände.

– Många börjar använda teknologin för tidigt. Det kan förklaras som gunghäst management, det är massa rörelse men det händer ingenting, förklarar Torbjörn Idhammar för publiken.

Torbjörn Idhammar menar att man bör använda sig av den kompetens som finns hos företaget. Erfarna underhållsoperatörer eller mekaniker sitter ofta på mycket kunskap och kan vara betydligt mer kostnadseffektivt än att börja med AI direkt. För att lyckas med datadrivet underhåll krävs det att det är ordning och reda på underhållsavdelningen.

Slutligen menar Torbjörn Idhammaratt underhållsarbetet kan brytas ner i två viktiga frågor att ställa sig.

Det första är:

  • Kan vi förebygga felen?
  • Kan vi utföra underhållet med kostnadseffektivt?

Sammantaget menar han att det är viktigt att man inte börjar med att integrera nya teknologier innan andra grundstenar är på plats. Påbörjar man arbetet med AI, APM och digitalisering för tidigt kommer företaget förlora mycket tid. Tid som egentligen hade kunnat läggas på underhållsarbetet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078