23948sdkhjf

Utreder möjligheten för ny kärnkraft

Regeringen tillsätter en utredning om ny kärnkraft.

Regeringen har beslutat att tillsätta utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” för att underlätta för ny kärnkraft.

Utredningen ska analysera hur tillståndsprocesserna för kärnkraft kan bli tydligare, kortare och om ett snabbspår för kärnkraft i miljötillståndsprocessen kan och bör införas.

– Regeringen tar nu nästa steg för att ge bättre förutsättningar för att ny kärnkraft ska byggas och drivas i Sverige. Vi måste effektivisera vårt regelverk och våra myndigheter för de ansökningar som kan komma om nya reaktorer som avser både konventionella reaktorer och SMR:er. Det gäller både välkänd teknik och ny teknik, säger Romina Pourmokhtari, klimat- och miljöminister, i en kommentar.

Förutom effektivare tillståndsprocesser ingår det också i uppdraget till utredaren att föreslå rättvisa och ändamålsenliga avgifter för prövning av nya reaktorer och att se över hur det befintliga kärnavfallssystemet kan utvecklas, så att det framtida kärnavfallet och använda kärnbränslet kan omhändertas på ett säkert sätt. Dessutom ingår att se över regleringen av beredskapszoner.

Uppdraget är indelat i fyra olika delar och redovisas under åren 2024 till 2026.

Förslaget bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Sverigedemokraterna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.378