23948sdkhjf

Fick topplaceringar i nytt städindex

I årets resultat av nya verktyget Städbarometern by Borago utsågs kommunerna Valdemarsvik och Båstad till bästa kommuner 2023. Valdemarsviks kommun hade högst resultat på nöjd kundindex (NKI) medan Båstad knep förstaplatsen för mest motiverad städpersonal 2023.

Städbarometern är ett nytt undersökningsverktyg  som Borago hoppas ska årligt återkommande. Statistiken bygger på en enkätundersökning, som mäter och analyserar kommuners nuläge kopplat till städning. För att få fram siffror samarbetar Borago med Nordens största enkätverktygsföretag Webropol.

Idén att ta fram ett verktyg väcktes för fler år sedan och efter att ha arbetet tillsammans med 170 av landets kommuner.

– Syftet med Städbarometern är att kommuner ska vet hur de ligger till på olika områden kopplat till städ. Vi såg att det fanns en stor avsaknad av oberoende faktabaserat underlag när de utvärderade sina städtjänster. Ofta baserades bilden på enstaka personers tyckande, kopplat till vissa fastigheter eller verksamheter. Vi ville skapa ett brett och standardiserat sätt att utvärdera sin städning på som går att jämföra med andra, oavsett om man handlar upp sin städning eller utför den i egen regi. Denna undersökning ska kunna genomlysa alla städningens viktiga parametrar i ekonomi, upplevde städkvalitet, teknisk städkvalitet och medarbetar. Vi har tagit fram relevanta nyckeltal som jämförs och analyseras för att se vilka för- och nackdelar det är med olika sätt att välja att organisera och utföra sin städning på, uppger Thomas Andersson, affärsområdesansvarig konsult hos Borago till Rent.

Det går att vara med i fyra olika moduler för att utvärdera ekonomi, upplevd städkvalitet, medarbetarnöjdhet och/eller teknisk städkvalitet. Förutom att få fakta och nyckeltal för den egna kommunen kan resultaten jämföras mot andra kommuner i landet.

Framöver ska undersökningen genomföras en gång per år i maj och därefter ska resultatet presenteras i oktober. Det går att delta i en eller flera moduler.

Då detta är första året så beskriver Borago satsningen som lite av en pilot. För modul 1 Ekonomi är det dock hela 55 kommuner med i jämförelsedata. För modul 2 Upplevd kvalitet och 3 Medarbetare är det endast 5 kommuner per modul som deltagit. Modul 4 gällande Teknisk kvalitet har ej utförts ännu.

Var kommuns enskilda resultat är ”hemligt” och lämnas ut via en portal och i rapportform till respektive kommun där de kan jämföra sig mot andra kommuner vars resultat sammanställs och kan filtreras på olika sätt och resultatet sammanställs sedan i en sammanfattande rapport som ges ut till alla deltagande kommuner.

– Det enda vi avslöjar är vilka kommun som är sammantaget bäst i två kategorier, om kommunerna själva vill skylta sina resultat går det självklart bra. Vi hoppas att detta ska kunna bli ett branschverktyg som de flesta kommuner vill använda framöver, år efter år för att skapa historik och att ett högt resultat ska ses som prestigefullt och ett bra kvitto på gott arbete, uppger Thomas Andersson vidare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.067