23948sdkhjf

Professorn: ’’AI kommer förändra landskapet för underhåll’’

Artificiell intelligens, den stora snackisen, vad kommer den ha för betydelse för industrin och underhållsavdelningen? Vi diskuterar ämnet med Ramin Karim, professor i drift- och underhållsteknik vid LTU.

Att AI kommer göra stor nytta för industrin, det är Ramin Karim helt säker på.

– AI kommer med oanade möjligheter. Artificiell intelligens kommer helt klart göra det lättare för människan, säger han till oss.

Precis som robotar möttes av skepticism görs AI också det, detta trots att robotar har kommit att bidra till en arbetsmiljö med både mindre skador och en bättre arbetsmiljö. Enligt professorn bör AI vara lika självklart som matematik i grundskolan – hela vägen fram till yrkeslivet.

– På samma sätt som robotar underlättar för industrierna kommer AI hjälpa människan att fatta bättre beslut. Med hjälp av AI kan vi prediktera vad som kommer att hända. AI är bättre än människan med den typen av analys, säger Ramin Karim till oss.

Han fortsätter:

– AI kan hantera fler parametrar än människan. Den är mer konsekvent och kan hanterstörre mängd data.

Nya teknologier kommer med nya typer av utmaningar. En stor utmaning med just AI är de regelverk som gäller.

– De regelverk som vi har idag är inte anpassade för denna typ av teknik. Regelverken kan sätta stopp för AI-implementeringen. Dagens regelverk bygger på manuell hantering, säger Ramin Karim.

Han menar att regelverk saknas och att det behövs nya typer av regelverk.

– Förr har vi inte haft teknik som liknat mänskligt beslutsfattande vilket vi har nu, säger professorn.

För några år sedan skapades data-akten och nu är AI-akten på ingång. Data-akten fokuserade på dataserierna medan den nya AI-akten på den artificiella intelligensen.

– Det finns en bra första ansats som behövs utvecklas vidare. Den försöker koppla på ett riskperspektiv på användandet av AI, säger Ramin Karim.

Just underhållet på en fabrik är något som kommer underlättas med hjälp av AI.

– AI kommer förändra landskapet för underhåll och drift. Man kommer att se på tillgångsförvaltningen med andra ögon, förklarar Ramin Karim för oss.

Ramin Karim menar att fabriksarbetena kommer inte försvinna, men däremot att förändras.

– Just underhållsinspektioner och tillståndsbedömningar kommer kunna ersättas av AI. Det kommer att behövas annan kompetens.

Han sammanfattar det:

– AI kommer inte ta våra jobb, men de som kan hantera den kommer göra det.

Hur ska industrin förhålla sig till AI?

– Jag tror att industrierna bör utveckla en organisationsanpassad färdplan. Hur användningen av AI ser ut ser väldigt olika ut inom olika segment, säger professorn.

Färdplanen kan se olika ut även om den är byggd på samma grundstenar.

– AI är inte en IT-fråga, utan en ledningsfråga. AI bör tas upp på företagets högsta strategiska nivå, avslutar Ramin Karim samtalet med oss.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111