23948sdkhjf

Drönarföretag vinner AI-pris

Det danska drönarföretaget Reblade har fått 200 000 danska kronor. Det östjyske företaget har vunnit Industriens Fonds AI-pris för implementering av artificiell intelligens i sina drönare, som används för att reparera vindkraftverksblad. 

– I den utsträckningen har Reblade lyckats använda artificiell intelligens för att optimera verksamheten. Både vid landning på turbinbladen och när själva reparationerna ska utföras är AI en avgörande partner, vilket har fört goda resultat med sig. På så sätt är Reblade ett bra exempel på att artificiell intelligens kan bana väg för ökad konkurrenskraft och nöjdare kunder, säger Thomas Hofman-Bang, vd för Industriens Fond, i ett pressmeddelande. 

Juryn bakom priset har bedömt företagen utifrån kvaliteten på deras arbete med artificiell intelligens, uppnådda resultat och ambitionsnivå. Utöver det har det också lagts vikt vid hur företagen har tänkt på hållbarhet och etik i sina AI-projekt. 

– Vi är enormt stolta över utmärkelsen, och med AI:s hjälp vågar vi nu konkurrera med de stora namnen i vår bransch. Genom att kombinera två väsentliga element – ​​säkerhet och hastighet – säkerställer AI att processerna kring reparation av vindkraftverksblad går säkert och snabbt. Det sker säkrare än en människa kan använda vår drönarteknik och snabbare än en människa kan reagera, säger Frank Kjerstein, chef för Reblade. 

Industriens Fonds AI-pris delades ut vid AI-Danmark Summit den 26 oktober i Industriens Hus.

See KPIs and other articles about:
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.375