23948sdkhjf

MODIG-projektet ska effektivisera hamnarna

I projektet MODIG ska forskare och doktorander undersöka om det går att minska energianvändningen, sänka kostnaderna och höja kvaliteten när vägtransporter, järnvägstransporter och sjöfart möts i hamnar.

MODIG står för multimodala digitaliserade transportlösning och är ett brett forskningsprojekt inom teknik, policy och logistik med en VTI-doktorand inom respektive område. Förutom VTI deltar även Linköpings universitet, KTH, Sjöfartsverket, Luleå hamn, Gävle hamn och Stockholm Norvik hamn i arbetet.

I augusti ska de tre doktoranderna, Robert Klar, teknik, Saana Ollila, policy, och Abdalla Mubder, logistik, redovisa sina delresultat, då projektet ungefär har kommit halvvägs.

Niklas Arvidsson senior forskare och handledare för två av doktoranderna, och försöker ringa in vad MODIG egentligen handlar om.

–  Ska jag nämna några nyckelord som täcker in alla delprojekten handlar det om digitalisering, energieffektivisering, koordinering och policy, förklarar Niklas Arvidsson, i nyheten.

Tillsammans arbetar forskarna mot samma mål, att bättre samordning ska minska godstransporternas användning och därigenom minska koldioxidutsläppen och klimatpåverkan. 

Inom teknikområdet, MODIG-TEK, studeras en teknisk lösning i form av digitala tvillingar. Det är en form av avancerade simuleringar där förändringar i arbetssätt och metoder kan granskas och utvärderas digitalt innan de verkligen införs. Ett annat exempel är så kallat prediktivt underhåll, där sensorer placeras ut på hamnkranar för att meddela när det är dags för underhåll och service.

Om projektet MODIG

Projektet finansieras av Trafikverket och ska vara slutfört vid årsskiftet 2025/26.

VTI

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078