23948sdkhjf

Svenska kraftnät: ”Sommarens drift relativt lugn”

Trots oberäkneligt och stundtals dramatiskt väder samt omfattande underhållsarbeten av stamnätet var driften av kraftsystemet relativt lugn. Så sammanfattar Pontus de Maré, driftchef på Svenska kraftnät, sommarmånaderna.

I slutet av maj och under juni månad brann det i viss utsträckning intill och i Svenska kraftnäts ledningsgator. Det innebar att vissa ledningar fick stängas av för att inte äventyra bransläckning. Under resterande del av sommaren så var det en del åska som löst ut ledningar.

– Sommaren har varit relativt lugn driftmässigt. Till stor del tack vare att skogsbränderna i början av sommaren blev kortvariga. Istället övergick sommaren till att bli blöt, regnig och åskig, med relativt modesta temperaturer, säger Pontus de Maré, i en nyhet.

Men det är inte endast vädret som utmanat kraftsystemet. Under sommaren planeras även avbrott för underhåll och investeringar genomförs.

– Elproducenterna, inte minst kärnkraften, tar sina anläggningar ur drift för revision, alltså underhåll. Vi nätägare tar både nya ledningar och stationer i drift. Bland annat stationen Hageskruv, medan Ringhals och nya Grundfors har moderniserats.

Den tredje källan som har varit en utmaning för driften är kombinationen av lägre elförbrukning under sommaren samtidigt som den väderberoende produktionen kan ge stor överskott av effekt, enligt Pontus de Maré.

Utmaningen vid lägre elförbrukning samtidigt som den väderberoende produktionen producerar mycket är att det blir utmanande för kontrollrummet att hålla frekvensen till 50 Hz. 

Svenska kraftnät genomförde åtgärder inför sommaren för att klara svårare driftförhållande, som visade sig ge effekt. Bland annat förlängdes mothandelsavtalet med Ryaverket för att höja överföringskapaciteten i snitt 2. Sedan investerades det i nya sensorer som hjälper till att optimera kapaciteten genom att mäta kraftledningen temperatur.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.392