23948sdkhjf

Regeringen satsar på cybercampus

Regeringen vill inrätta ett cybercampus vid KTH. I budgetpropositionen för 2024 föreslår regeringen att ett cybercampus ska inrättas för att stärka kompetensförsörjning och forskning inom cybersäkerhet.

Enligt pressmeddelandet kommer regeringen i den kommande budgetpropositionen för 2024 att föreslå att 25 miljoner kronor satsas på cybercampus under 2024 och därefter 40 miljoner kronor per år.

Cybercampuset i Sverige kommer att fokusera på forskning, innovation och utbildning som stöd för alla samhällssektorer och möta behov som inte adresseras av någon av de andra aktörerna på cybersäkerhetsområdet.

– Liknande cybercampus har etablerats i exempelvis Norge och Nederländerna. Länder som liksom Sverige har ett stort behov av kompetensförsörjning, forskning och innovation på cybersäkerhetsområdet. Regeringen ser fram emot värdefulla bidrag från Cybercampus Sverige för att stärka samhällets förmåga att hantera cyberhoten, säger utbildningsminister Mats Persson.

Det nya campuset kommer bli ett nationellt samarbete mellan flera forskningsinstitut, myndigheter och företag över Sverige. Regeringen har lagt som förslag att campuset ska byggas på KTH.

Förslaget om att inrätta ett cybercampus presenterades redans 2022. KTH, RISE, Försvarsmakten, Karlstads universitet, Saab, Ericsson och MSB har sedan deltagit i ett Vinnovafinansierat planeringsprojekt för etableringen av Cybercampus Sverige.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.189