23948sdkhjf

Dolda underhållskostnader resulterar i eftersatt underhåll

Bra underhållspolicyer och rutiner är viktiga både för produktiviteten, effektiviteten, säkerheten och kostnadseffektiviteten.

Gabrijela Obradović, doktorand i forskargruppen Mathematical Optimization, doktorsavhandling handlar om schemaläggning av underhåll för flygplanskomponenter och för underhållsverkstaden.

– Underhåll kan bli lite försummat av företag eftersom många av underhållskostnaderna är dolda. Företagen arbetar därför på ett reaktivt sätt, vilket kan bli ganska kostsamt. Jag har arbetat i ett industriprojekt med flyg- och försvarsföretaget Saab AB. Huvudmålet med militära flygplan är att maximera operativ beredskap, och denna kan störas av både planerat och oplanerat underhåll. Inom flygbranschen i allmänhet kan dessutom ett misstag bli dödligt, vilket gör att säkerhet och bra underhåll inte är något som kan förhandlas om, berättar Gabrijela Obradović i en nyheter på Chalmers hemsida.

Gabrijela Obradović har utvecklat en integrerad och cirkulär leveranskedja och underhållsdriftmodell där de integrerade delarna optimeras samtidigt. Arbetet bygger på diskret optimering vilket är en av de svårare grenarna av optimering. En lösning har varit att använda avslappningstekniker för att erhålla lägre gränser för lösningar som inte kan erhållas i realtid.

De matematiska lösningarna som täckte problemet som var utgångspunkten för arbetet gav ett ramverk för beslutsfattare att jämföra vad som kommer hända i olika scenarier. För de modeller som visade sig vara beräkningskrävande utvecklade Gabrijela matematiska lösningsmetoder som möjliggjorde ungefärliga lösningar inom rimlig tid.

Här kan du läsa Gabrijela Obradović doktorsavhandling.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.391