23948sdkhjf

Aalborg CSP går samman med Alfa Laval för att möta efterfrågan på värmeväxlare

Alfa Laval har blivit delägare i Aalborg CSP:s affärsenhet header-coil värmeväxlare.

Aalborg CSP och Alfa Laval har ingått ett avtal där Alfa Laval blir delägare i Aalborg CSP:s affärsenhet för header-coil värmeväxlare. Affärsenheten sysslar med design och utveckling av värmeväxlare för högtemperaturenergilagring för el och industriell högtemperaturånga. 

Samarbetet syftar till att möta den ökande globala efterfrågan på tillförlitliga värmeväxlare och saltsystem för framtida energilagringslösningar och därigenom stärka kompetens, produktutveckling och kunskap inom header-coil värmeväxlarteknologi. 

Syftet med avtalet är också att främja utvecklingen av bland annat ånggenereringssystem, värmeväxlare för smältsalttillämpningar, power-to-X saltsystem, Carnot-batterier för termoelektrisk lagring och kraftblock för nästa generations långa -termisk energilagringssystem. Allt detta för att uppnå ett 100 procent förnybart energisystem i framtiden. 

Jo Vanhoren, vd för Alfa Lavals affärsenhet för svetsade värmeväxlare, säger:

 – Energilandskapet förändras och ställer mycket större krav på tillförlitliga och effektiva värmeöverföringslösningar. På samma sätt blir energilagringen allt viktigare, eftersom andelen förnybar energi kontinuerligt ökar och nätstabilitet därför måste säkerställas. Alfa Laval har ett brett utbud av värmeväxlarlösningar tillgängliga, och genom att samarbeta med Aalborg CSP kan vi ytterligare utöka våra tjänster inom området smält salt. Både den utmärkta applikationsexpertisen och smältsaltvärmeväxlarnas unika driftsäkerhet gör Aalborg CSP till den perfekta matchningen för Alfa Laval. 

Aalborg CSP:s header-coil värmeväxlare är extremt pålitliga, eftersom de använder en unik läckagefri design. Designen tål de cykliska belastningsmönstren som är typiska för CSP (koncentrerad solenergi) och energilagringsanläggningar. 

– Alfa Laval och Aalborg CSP kommer att samarbeta kring utvecklingen av värmeväxlare för framtida förnybara energisystem, där långsiktig energilagring är väsentlig för att kunna samla in, lagra och integrera förnybara energikällor och därigenom uppnå nettonollutsläpp. Genom att samarbeta med Alfa Laval har vi hittat den idealiska partnern för att ytterligare skala vår verksamhet och i synnerhet för att möta den ökande efterfrågan på hållbara energilösningar med smält salt, påpekar Svante Bundgaard, vd för Aalborg CSP. 

Det gemensamma företaget kommer att verka under namnet Alfa Laval Aalborg Header-coil A/S.

See KPIs and other articles about:
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156