23948sdkhjf

Personalbristen kan försena energiomställningen

Det råder stor personalbrist inom energisektorn, något som kan leda till förseningar i energiomställningen.

Det är få som söker sig till energisektorn och personalbristen förväntas bli ännu högre de kommande åren, bland annat vindkrafttekniker råder det brist på. Bristen kan leda till förseningar i energiomställningen, det berättar Åsa Pettersson, vd för branschorganisationen Energiföretagen, för Ekot.

Det är få som söker till de befintliga utbildningar och vissa utbildningar behövs ställas in på grund av för få sökande. Av de som väljer att läsa utbildningen, är det många som hoppar av innan utbildningen är klar.

– Kanske finns det en oro kring arbetsmiljö, att det känns otryggt eller till och med farligt att jobba med el och värme, men det är lite av en myt, berättar Åsa.

För att få folk att söka utbildningen gäller det att berätta om jobbets fördelar förklarar Åsa, besöka skolor och få fler intresserade av yrket. Men det kommer bli stor konkurrens de kommande åren på arbetskraften i och med industrin som ställer om och de gröna satsningarna.

Under de kommande tre åren behöver energisektorn rekrytera ytterligare 8 000 tekniker, ingenjörer och annan personal, menar Energiföretagen.

– Vi står inför en massiv utbyggnad av energisystemet. Det kommer bli många fler om behövs både i branschen och runt branschen som underleverantörer.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078