23948sdkhjf

Grönt ljus från länsstyrelsen för Triton vindpark

Länsstyrelsen i Skåne har meddelat att den havsbaserade vindparken Triton kan få tillstånd att byggas, det meddelar OX2 i ett pressmeddelande som även välkomnar beslutet.

Vindparken Triton planeras 23 kilometer utanför Skånes kust och har en kapacitet om upp till 1,6 GW. Elproduktionen på årsbasis kan ge upp till 7 TWh, vilket motsvarar hälften av Skånes elkonsumtion. OX2 skriver att om regeringen ger sitt slutliga godkännande kan parken börja byggas 2027.

– Vi ser fram emot att realisera det här projektet och fortsätta vårt samarbete med alla lokala intressenter. Vi jobbar parallellt med att säkra kabeldragning rakt in till Skåne och säkra upp leverantörer så att vi snabbt kan komma igång när alla tillstånd är på plats, säger Emelie Zakrisson, ansvarig för projektutveckling av havsbaserad vindkraft i Sverige på OX2.

Slutet av 2022 påbörjade OX2 en ansökan om koncession för nätanslutning för Triton till det skånska elnätet.

– Med en skyndsam tillståndsprocess kan vi vara i produktion innan 2030, säger Frederik de Jong, chef för förnybar energi på delägaren Ingka Investments, enligt pressmeddelandet.

Ingka Investments är en del av Ikeasfären.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11