23948sdkhjf

Redo att satsa miljarder – vill ge Sverige ledartröjan

Danmark har idag på sig ledartröjan när det gäller havsbaserade vindkraft. Men nu har Energikoncernen Ørsted fått upp hoppet när det gäller Sverige.

– Vi hoppas kunna ge tillbaka ledartröjan till Sverige, säger Sebastian Hald Buhl, Sverigechef på Ørsted, till TT.

Enligt Sebastian Hald Buhl är förutsättningarna perfekta. Det är naturresurser för havsvind i Östersjön och det finns en kompetent leverantörskedja i landet.

Tidigare, för 30 år sedan, var Sverige föregångare inom havsbaserad vindkraft, men så är det inte idag. Nu är det Danmark som har på sig ledartröjan där det jobbar mer än 30 000 personer inom vindkraftsindustrin, bland annat hos turbintillverkaren Vestas Wind Systems och den halvstatliga energikoncernen Ørsted.

Men nu hoppas Sebastian Hald Buhl att Sveriges regeringen vänder trenden. Tillstånden som meddelades tidigare om de två nya stora vindkraftparker till havs utanför Varberg och Falkenberg bäddar för ett lyft.

– Det där var två projekt och det är jättebra. Men det räcker inte när du tittar på de behov som svensk industri och svenska hushåll har i framtiden, säger han, till TT.

Han riktar försiktig kritik mot den omtalat tröga svenska tillståndsprövningen.

– Det har gått lite trögt. Men det är inte så konstigt. Det är en ny industri, säger han.

Danska Ørsted har redan investerat 200 miljoner kronor i Skåne havsvindpark och är redo att satsa minst 25 miljarder till, enligt Hald Buhl. Ørsted har under det gångna året lagt beställningar från svenska leverantörer på 6 miljarder kronor. Och summerar man Ørsteds svenska beställningar sedan 2012 handlar det om 22 miljarder kronor, enligt Hald Buhl.

Mestadels handlar det om kablar från NKT och komponenter från Hitaci Energy.

Det mesta handlar om kablar från NKT i Karlskrona och komponenter från Hitachi Energy, med anläggningar i Sverige.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093