23948sdkhjf

Flertal vindkraftverk närmar sig pension: "Behöver söka nytt tillstånd"

Förra veckan började ett vindkraftverk utanför Ystad i Skåne att brinna. Vad som orsakade branden är fortfarande oklart. Vindkraftverket hade varit i drift i 21 år, en ålder som flertal av landets vindkraftverk börjar närma sig.

Ett vindkraftverk fattade eld och tre vingar började brinna så kraftigt att de störtade ner på marken. Räddningstjänsten beslutade sig att låta vindkraftverket att brinna ner på grund av säkerhetsskäl.

– Jag kan se att service gjordes den 20 april. Det är ju bara tre veckor sedan, säger Björn Fahlgren, vd på Varbergsortens Elkraftsbolag som äger snurran, till TT.

Vad som orsakade olyckan är fortfarande oklart, men vindkraftverket hade en ålder på över 20 år, en ålder som många vindkraftverk i landet börjar närmar sig.

Björn Fahlgren berättade att trots vindkraftverkets ringa ålder hade man en förhoppning att driva det vidare betydligt längre med rätt underhåll.

Men enligt Energimyndigheten började vindkraftverket som brann ner närma sig pensionsålder.

– När vi gör scenarion utgår vi från en 25-årig livslängd, säger Fredrik Svartengren, chef vid enheten elproduktion och samhälle på Energimyndigheten, som tillägger att livstid i grunden är en ekonomisk fråga.

På många håll i landet behöver många vindkraftverk bytas ut då de börjar närma sig pension.

– Det finns en hel del platser där man tidigt byggde vindkraft och där det börjar närma sig en repower, att man behöver ersätta gamla verk med nya, säger han och fortsätter:

– Om man ska byta ut verk så kommer man också behöva nytt tillstånd och en ny kommunal tillstyrkan. Bara för att man en gång haft det så är det ingen garant för ett nytt.

TT ställer frågan om de äldre vindkraftverken kan utgöra en säkerhetsrisk, varpå Fredrik Svartengren svarar;

– Det är klart att äldre saker behöver kontroll och underhåll. Verksamhetsutövaren har ett ansvar för egenkontroll av sitt verk.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094