23948sdkhjf

Regeringen vill se mer havsbaserad vindkraft

Regeringen ska utreda hur projekt och tillstånd för havsbaserad vindkraft kan skyndas på, det uppger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

Målet är att förslagen ska levereras om drygt ett år, i juli 2024.

– Den här regeringen vill se mer havsbaserad vindkraft, säger Pourmokhtari på en pressträff.

För tio år sedan driftsattes den senaste havsbaserade vindkraftsparken i Sverige. Idag finns det ett tiotal projekt som planeras och har kommit en lång väg mot ett slutgiltigt tillstånd. Men det kan dröja till slutet av 2020-talet innan dessa sätts i drift.

Under pressträffen fick Romina Pourmokhtari frågan när nästa vindkraftsprojekt kan tänkas leverera el. På frågan svarade hon att processerna allmänt är för långa och att det går för långsamt från projektförslag till drift, det skriver TT.

– Vad jag kan ge besked om nu är att regeringen ser till att fatta alla beslut som går i riktningen mot mer havsbaserad vindkraft.

Utredningen ska studera om det finns saker som andra länder gör som Sverige kan ta efter, till exempel Danmark och Tyskland. Men det är inte bara att kopiera.

Utredningen ska lägga förslag om processerna för tillstånd för vindkraftsparker till havs smidigare. Ett förslag som ska utredas är möjligheten att ge ett bolag ensamrätt i ett tidigt stadium. I dag blir ansökningsprocesser ofta långdragna och kostsamma, delvis som en följd av att flera bolag kan ansöka för samma plats, och på grund av miljö- och försvarsintressen.

Utredningen ska även föreslå ett anvisningssystem. Danmark kan staten peka ut ett område i havet som kan användas för vindkraftverk, ett upplägg som ministern ser positivt på.

Handläggningen av redan planerade projekt ska inte pausas i väntan på nya regler, enligt Romina Pourmokhtari. De ska heller inte påverkas av nya regler, enligt henne.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.142