23948sdkhjf

Svevia ska sköta vägunderhållet i Vetlanda

Svevia axlar ansvaret för vägunderhållet i driftområde Vetlanda från och med första september.

Uppdraget är värt cirka 40 miljoner kronor och omfattar omkring 1105 kilometer väg och 45 kilometer gång- och cykelvägar och sträcker sig över fyra år med möjlighet till två års förlängning.

Under vinterhalvåret kommer Svevias arbete att fokusera på att säkerställa vägarnas säkerhet och framkomlighet genom snöröjning och halkbekämpning. Sommartid kommer löpande underhåll av vägarna och vägområdet att utföras, inklusive diken, skyltar, vägräcken och vägtrummor.

– Vägnätet i driftområdet består framför allt av landsvägar och ett mindre vägnät. Men det betyder inte att vägunderhållet saknar utmaningar. Höjdskillnaderna i det småländska höglandet skapar flera olika klimatzoner, vilket gör att det vintertid kan vara stora lokala skillnader på snömängd och typ av vinterväglag, säger Pär Gustafsson, Svevia.

Trafiken inom driftområdet präglas främst av pendlare och godstrafik. Under sommaren intensifieras den av sommarturister som vill uppleva Småland och Öland.

– Jönköping är en företagsintensiv region som är helt beroende av ett välfungerande vägnät för sina godstransporter. Skogsindustrin är stor i området, här finns flera sågverk och en virkesterminal. Nässjö är även en knutpunkt för järnvägen där mycket gods lastas om mellan väg- och järnvägstransport, tillägger Pär Gustafsson, Svevia.

Från och med den 1 september kommer Svevia att ta över vägunderhållet i driftområde Vetlanda på uppdrag av Trafikverket. Svevias kontrakt sträcker sig över en period av fyra år, med möjlighet till ytterligare två års option.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095