23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Daggpunktsgivare – en kritisk komponent i industriella applikationer

Industrier som använder tryckluftssystem, lufttrycksrörledningar och torkprocesser har en gemensam faktor att ta hänsyn till – fukt. Om fukten inte övervakas ordentligt kan det leda till allvarliga problem som täppta rör, skador på utrustning och förorening. Det är här daggpunktssensorer spelar en viktig roll.

Vad är daggpunkt?
Daggpunkt är den temperatur vid vilken vattenångor i luften bildar dagg eller frost. När luften innehåller för mycket vattenånga uppstår kondens, och detta kan orsaka problem i industriella applikationer. Därför är det viktigt att övervaka daggpunkten för att undvika oönskade konsekvenser.

Hur påverkar tryck daggpunkten?
Luftkompression ökar vattenångtrycket och därmed daggpunkten. Det är därför viktigt att ta hänsyn till detta om man släpper ut luften i atmosfären innan man gör en mätning. Daggpunkten vid mätpunkten kan skilja sig från daggpunkten i processen, vilket kan leda till felaktiga resultat.

Vad är en daggpunktsgivare?
En daggpunktsgivare, även kallad daggpunktssensor eller kondensövervakare, används för att bedöma risken för kondensbildning. Givaren placeras vanligtvis på klimatkontrollerade tak, i rörledningar eller styrskåp för att förhindra skador. Sensorn fungerar genom impedans och består av två elektroder på vardera sidan av ett absorberande skikt. När gas passerar över sensorn absorberar den vattenånga på ett poröst hygroskopiskt dielektriskt område mellan ledande skikt. Vattenmolekyler ändrar den dielektriska konstanten, vilket resulterar i en förändring i givarens impedans. Det finns även portabel daggpunktsmätare som du kan läsa mer om här.

Varför är daggpunktsmätning viktig i industriella applikationer?
Industrier som använder tryckluftssystem, lufttrycksrörledningar och torkprocesser har en gemensam faktor att ta hänsyn till – fukt. Om fukten inte övervakas ordentligt kan det leda till allvarliga problem som täppta rör, skador på utrustning och förorening. Därför är det viktigt att övervaka daggpunkten med en daggpunktsmonitor för att undvika oönskade konsekvenser.

Vilka är vanliga tillämpningar för daggpunktsövervakning?
Daggpunktsgivaren möjliggör högprecisionsmätning av daggpunkt baserad på den hygrometriska mätprincipen och är idealiska för tidig kondensavkänning på ytor, daggpunktsmätning i tryckluftssystem, industriella torkprocesser och kyltorkar. Torr tryckluft är avgörande för många industriella processer, och därför är det viktigt att installera instrument för daggpunktsmätning för att skydda utrustning, spara energi och förhindra över torkning. Daggpunktsövervakning används även inom medicinsk och andningsluft, plasttorkning, livsmedels- och läkemedelsindustrin samt inom masstransit, där daggpunktsmätning är viktigt för säkerhet och tillförlitlighet.

Sammanfattning
Daggpunktsgivare är en viktig komponent inom industriella applikationer där fukt kan orsaka allvarliga problem. Daggpunkten är den temperatur vid vilken vattenånga i luften bildar dagg eller frost, och när luften innehåller för mycket vattenånga kan det leda till kondens och skador på utrustning. Daggpunktsgivare används för att bedöma risken för kondensbildning och möjliggör högprecisionsmätning av daggpunkten baserat på den hygrometriska mätprincipen. De är idealiska för daggpunktsmätning i tryckluftssystem, industriella torkprocesser och kyltorkar. Daggpunktsövervakning är viktigt för att skydda utrustning, spara energi och förhindra över torkning, och används även inom medicinska applikationer – andningsluft, plasttorkning, livsmedels- och läkemedelsindustrin samt inom masstransit, där daggpunktsmätning är viktigt för säkerhet och tillförlitlighet.

För att se utbudet  från  SUTO iTEC klicka här 

 

 

 

Kompauto Nordic AB
Box 265
771 43 Ludvika
Ludvika kommun
Sverige
VAT nummer: SE556250769801

Kontaktperson

Sänd till en kollega

0.047