23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Noggrann materialkontroll innan maskinbearbetning – en lönsam investering

Ankomstkontroll av metalliska material med portabel hårdhetsprovning minimerar problem vid maskinbearbetningen.

Förebyggande underhåll och service av CNC-maskiner är en självklarhet, men hur står det egentligen till med förebyggande kvalitetskontroll av materialet som ska bearbetas?

Metalliska material som levereras till fabriken kan ha oönskade materialegenskaper, tex ojämn struktur, porositet eller andra egenskaper som gör det svagt eller sprött. Om materialet inte är av tillräcklig kvalitet för den avsedda användningen, kan det slitas snabbt, spricka eller deformeras när det utsätts för bearbetningsmetoder som skärning, slipning eller svarvning.

Detta kan orsaka problem eller mer allvarliga haverier vid maskinbearbetningen, särskilt när det handlar om tillverkning av komponenter eller produkter. Problemen kan leda till verktygsbyte, tidsförlust, kassation, ineffektiv bearbetning och kostsamma skador, men framför allt att det äventyrar slutkomponenternas kvalitet och kan därmed ge missnöjda kunder.

En noggrann ankomstkontroll för att verifiera att materialet motsvarar det som har beställts, innan bearbetning och förädling påbörjas, kan därmed bli en lönsam investering.

Den vanligaste metoden som används för att verifiera materialets hårdhet vid ankomstkontroll är portabel hårdhetsprovning. Sedan många år tillbaka följer de portabla metoderna UCI och LEEB nationella och internationella standarder och är allmänt vedertagna i likhet med de stationära metoderna Rockwell, Vickers och Brinell. Fördelarna med ett portabelt instrument är att verifieringen sker mycket snabbt, direkt vid materialet och är oförstörande. UCI metoden har fördelen att man på ett friare sätt kan prova olika material och geometrier då man inte i lika stor utsträckning behöver ta hänsyn till godsets massa och tjocklek, vilket kan vara en begränsning vid provning med LEEB metoden.

Ett kit med SONODUR 3 består av ett portabelt mätinstrument som är anslutet till vald UCI-sond. Provningen genomförs snabbt och enkelt genom att placera UCI-sonden mot ytan och anlägga ett bestämt tryck mot materialet. Resultatet visas direkt i displayen och kan automatiskt konverteras till önskad skala tex. Rockwell, Vickers, Brinell eller MPa. Data lagras i enheten och kan överföras till din PC och Nätverksplats via USB eller trådlöst WiFi. Således har du en modern, digital och spårbar verifieringsprocess.

KmK Instrument har hög kunskap och lång erfarenhet i ämnet och har levererat ett stort antal klassiska EQUOTIP LEEB från Proceq till stål- och verkstadsindustrin i Sverige. Sortimentet har nu kompletterats med SONODUR UCI från tyska FOERSTER, som KmK Instrument representerar sedan närmare 30 år.

Vill du veta mera, prova och utvärdera hur metoderna fungerar på just ert material så besöker KmK Instruments försäljningsingenjörer dig gärna för en demonstration. Läs mer om instrumenten här https://kmk-instrument.se/produkter/materialprovning/hardhetsprovning/portabel-uci

 

KmK instrument ab
Regattagatan 8A
723 48 VÄSTERÅS
Västerås stad
Sverige
VAT nummer: SE5564824729

Kontaktperson

Jörg Engesser
Regional Sales Manager
+46 070-747 10 85 jorg.engesser@kmk-instrument.se

Sänd till en kollega

0.047