23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Södra Cell fortsätter investera i Airius LTE-M

Efter en framgångsrik första etapp investerar nu skogskoncernen Södra i ytterligare ettusen trådlösa Airius LTE-M vibrationsgivare för massabruken i Mönsterås, Mörrum och Värö.

Givarna överför vibrations- och temperaturdata över Telias 4G-nät och är förberedda för 5G-nätet. Kommunikationsteknologin LTE-M är en del av 5G-standarden och möjliggör energieffektiv dataöverföring från den trådlösa givaren Airius via befintliga mobilnät, vilket undanröjer behovet att bygga och underhålla egna Wi-Fi-nätverk. Förutom överlägsen täckning och penetration, erbjuder LTE-M också gedigen, inbyggd säkerhet eftersom de arbetar inom mobiloperatörernas dedikerade och licensierade radiospektrum. Detta minimerar risken för störningar.

Under 2021 genomförde Södra Cell den första etappen med ettusen givare av Airius LTE-M på de tre massabruken med lyckat resultat. Nu går man vidare med etapp två och införskaffar ytterligare ettusen givare för att täcka ännu mer utrustning. Airius mäter triaxiell vibration med envelopingteknik för att upptäcka problem som exempelvis kugg- och lagerfel, obalans och uppriktningsfel. Givaren är lämplig för övervakning av typisk produktionsutrustning som  fläktar, pumpar och motorer och har stöd för flera olika vibrationsmätuppdrag per givare med ett användardefinierat antal tidsbaserade mätningar per dag.

Mätresultaten sparas i en databas i analys-och diagnostikmjukvaran Condmaster Ruby i Södras Cells eget nätverk. Resultaten, som kan integreras i andra system och IoT-plattformar via SPM:s REST API, hanteras av Södra Cells nybildade grupp av dataingenjörer som har ett övergripande analys- och övervakningsansvar för samtliga produktionsenheters mätningar – ett arbete som sker i nära samarbete med lokala tekniker på respektive anläggning.

Thomas Håkansson, Head of Technology Development på Södra Cell, säger i en kommentar: ”Vår ambition är att dra nytta av den nya tekniken som ger oss mer input, samtidigt som vi skruvar på våra arbetssätt för att få ut maximal nytta.

Södra Cell producerar i huvudsak avsalumassa för tillverkning av pappers- och textilprodukter i tre moderna massabruk. Utöver massa produceras grön el, fjärrvärme och bioprodukter såsom exempelvis grön metanol. Södra Cell är ett affärsområde inom Södra, Sveriges största skogsägarförening med 53 000 medlemmar. Södra har sammanlagt ungefär 3.000 anställda och omsätter ca 20 miljarder kronor per år. Södra Cell satsar på att vara en världens ledande massatillverkare med hög produktivitet och energieffektivitet. Här fyller tillståndskontroll och konditionsbaserat underhåll av produktionsutrustningen en viktig funktion.

SPM Instrument AB
Box 504
645 25 STRÄNGNÄS
Besöksadress: Finningevägen 71
645 42 STRÄNGNÄS
Strängnäs kommun
Sverige
VAT nummer: SE5561324228

Kontaktperson

Tomas Årman
Försäljningschef Sverige
+46 15222500 tomas.arman@spminstrument.se

Sänd till en kollega

0.031