23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Digitalt skal för ökad interoperabilitet

Data för smarta produkter och smarta tillgångar i digitala tvillingar måste förvaras någonstans.

Informationen måste kunna uppdateras och nås när de behövs, på ett säkert sätt och med full interoperabilitet. Projektet att standardisera en sådan digital behållare för data för smarta komponenter går nu in i ett nytt skede.

I projektet kallas en sådan databehållare för Asset Administration Shell, AAS. Arbete pågår sedan tidigare med skalets struktur och hur en tillgång och dess egenskaper ska beskrivas. Nu startar arbetet med att definiera en metamodell för AAS, för att göra det möjligt att hitta och komma åt den information som beskriver tillgången.  

AAS passar för alla slags processer (tillverkningsindustri, kontinuerliga processer eller kombinationer) och i vilken industrisektor som helst, där processtyrning och automation förekommer. AAS ska inte bara underlätta interoperabilitet, utan också fungera som underlag för en digital representation, alltså en digital tvilling. Både statiska och dynamiska data ska kunna förvaras där, vilket även kan underlätta underhåll och underhållsplanering.

AAS-projekten drivs i IEC, den internationella organisationen för standardisering inom el, elektronik, IT och anslutande teknikområden. Närmare bestämt i tekniska kommitté som arbetar med internationella standarder och vägledningar för industriell processtyrning, IEC TC 65. Svenska företag engagerar sig genom spegelkommittén SEK TK 65 inom SEK Svensk Elstandard. Några kända standarder från IEC TC 65 är t ex PLC-standarden IEC 61131, cybersäkerhetsstandarden IEC 62443 och IEC 62890 för livscykelhantering i system för industriell processtyrning och automation.

SEK Svensk Elstandard
Postadress: SEK Svensk Elstandard, Box 1284, 164 29 Kista.
Besöksadress: Kistagången 16, trapphus A, plan 4 (ligger ca 250 m från Kista Galleria), 164 40 Kista.
164 29 Kista
Stockholms stad
Sverige
VAT nummer: SE802000746701

Kontaktperson

Sänd till en kollega

0.046