23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Moelven Valåsen investerar i klentimmersåg med onlinesystem

| Medlemsnyhet | Företag SPM Instrument AB

Moelven Valåsen AB i Karlskoga är ett sågverk som ingår i den norska trä- och byggvarukoncernen Moelven. Bolaget investerar nu i en ny klentimmerlinje, där sågmaskinen HewSaw R200 1.1 V4 levereras av finska Veisto Oy.

När maskinen levereras och driftsätts hos Moelven Valåsen under våren 2024 kommer även onlinesystemet Intellinova Parallel EN från SPM att installeras för övervakning av såglinjens mekaniska kondition.

Moelven Valåsen är koncernens största sågverk, sett till produktionskapacitet och omsättning. På senare år har Valåsen gjort stora investeringar för att vidareutveckla sågverkets kapacitet och effektivitet; bland annat i form av en ny energicentral och nu också en ny såglinje. Med en matningshastighet på 70–250 m/minut är sågmaskinen HewSaw R200 1.1 V4 från Veisto en effektiv maskin för bearbetning av klentimmer. HewSaw Sverige har tidigare även utrustat en sågmaskin av liknande modell med onlinesystemet Intellinova Parallel EN hos sågverken Vida Wood Nössemark och Setra Skinnskatteberg.

Tillståndskontroll för effektivare underhåll
Onlinesystemet Intellinova Parallel EN – med trettiosju DuoTech accelerometrar och tio temperaturtransmittrar installerade på reducerare, såg- och kantningsenheter – blir en viktig komponent för att säkerställa sågmaskinens kondition. Tack vare systemets patenterade mätmetoder HD ENV och SPM HD kan högupplösta maskinkonditionsdata integreras i underhållssystemet HewSaw MP.

Thomas Haglund, VD på Moelven Valåsen, motiverar investeringen: ”Moelven Valåsen har två såglinjer, en för normaltimmer och en för klentimmer. Klentimmerlinjen byts nu ut mot en maskinlinje med högsta kapacitet och där hög personsäkerhet, flexibilitet och sortermöjligheter samt tillgänglighet är ledord till de beslut som tas under projekteringen.”

I en kommentar säger Claes Backlund, VD för HewSaw Sverige: ”Det är väldigt roligt att bägge R200 1.1-maskinerna vi ska köra igång under 2024 kommer att vara utrustade med onlineövervakning från SPM. Vi kommer kunna övervaka dessa maskiner effektivt och kunna jämföra maskinerna parallellt i deras produktion. Vårt underhållssystem HewSaw MP kommer att få bättre input och vi kommer att kunna ge ännu bättre feedback till dessa R200 1.1-kunder.

Om Veisto Oy och HewSaw
Det  finska familjeföretaget Veisto Oy planerar och tillverkar produktionslinjer för sågvaror av märket HewSaw. Cirka 80 % av produktionen exporteras till andra marknader. Förutom Finland är de viktigaste exportområdena Sverige, Baltikum, Nordamerika, Ryssland, Mellaneuropa och de planterade skogsområdena på södra halvklotet. Veisto har över 280 anställda. HewSaw Sverige är idag tio anställda.

Om Moelven
Den trämekaniska koncernen Moelven är en av Europas största aktörer inom sågade trävaror med cirka 3.500 anställda och en omsättning på drygt 11 NOK miljarder kronor. Produktionsenheterna finns i Sverige och Norge och är organiserade i tre divisioner: Timber, Wood och Byggsystem. Sågverken är femton till antalet och producerar tillsammans ca 2 miljoner m3 gran och furu per år.

Moelven Valåsen producerar årligen 375.000 m3 sågade trävaror av både grov- och klentimmer. Råvaran är furu och gran från skogar i närheten. Sågverket har 120 anställda och omsätter drygt 1 miljard SEK.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Medlemsnyhet

Företag
SPM Instrument AB

Box 504
645 25 STRÄNGNÄS
Besöksadress: Finningevägen 71
645 42 STRÄNGNÄS
Sverige
SPM Instrument AB

Sänd till en kollega

0.078