23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Säkerhet och driftsäkerhet

| Medlemsnyhet | Företag SEK Svensk Elstandard

Vad orsakar driftstörningar i elanläggningar? Vad är det som gör att det börjar brinna? Praktiska erfarenheter och råd från svensk industri och teknisk infrastruktur har sammanställts i en ny handbok från SEK Svensk Elstandard.

Vad orsakar driftstörningar i elanläggningar? Vad är det som gör att det börjar brinna? Praktiska erfarenheter och råd från svensk industri och teknisk infrastruktur har sammanställts i en ny handbok från SEK Svensk Elstandard.

I vissa anläggningar eller byggnader kan brand eller driftstörningar får mycket stora konsekvenser. Där kan det behövas ett större skydd än det som normalt krävs. Det kan man nå med en större medvetenhet vid konstruktion och drift. SEK Handbok 460, Skydd mot brand och driftstörningar från SEK Svensk Elstandard går igenom vanliga driftstörningar och brandorsaker i elanläggningar och beskriver hur man undviker dem. Den vänder sig både till dem som innehar anläggningar och till dem som beställer, konstruerar och utför nya anläggningar.

 
Ett klokt val av apparater och komponenter ökar driftsäkerheten i anläggningen och minskar risken för brand och olyckor. Visst, så är det, men vad ska man i första hand tänka på vid installationer i byggnader och anläggningar där brand eller driftstörningar får stora konsekvenser? Handboken svarar på den frågan. Plast- eller plåtkapslad central? Ljusbågsdetektor? Ljusbågsvakt? Något särskilt att tänka på vid valet av kablar? 

 
Kablar
I elinstallationer, liksom i sammansatta maskiner, processlinjer och i grupper av maskiner, spelar kablarna mellan olika apparater och maskiner en stor roll. De ingår så att säga i installationen på ett annat sätt än kablarna inuti maskinerna, som valts och monterats av maskintillverkaren. Även de yttre kablarna måste förläggas på ett genomtänkt vis, så att de inte utsätts för tryckpåkänningar, så att de skyddas mot mekanisk påverkan och så att böjradierna inte blir för snäva. För kommunikationskablar gäller dessutom att de måste skyddas från yttre störningar, till exempel från intilliggande kraftkablar.

 
Valet av kabeltyp spelar förstås roll. Inte minst måste kablarna motstå yttre påverkan, alltså sådant som temperatur och solljus (UV-strålning!) och eventuellt förekommande kemiska ämnen. En ganska fullständig vägledning kan man finna i SEK Handbok 435, Vägledning vid användning av lågspänningskablar. Den ger inte bara en genomgång av olika slags kablar och förhållanden, utan innehåller också tabeller som visar vilka kabeltyper som passar för olika ändamål.

 
Genom SEK Svensk Elstandard är svensk forskning och industri och svenska organisationer och myndigheter med och skapar internationella standarder inom IEC och europeiska inom CENELEC. SEK är även svensk standardiseringsorganisation inom de områden som täcks av IEC och CENELEC. SEK ger också ut handböcker för att underlätta och stödja användningen av standarder och av produkter och metoder som beskrivs i dem. Den som vill ha sitt standardbibliotek automatiskt uppdaterat och lätt tillgängligt på nätet kan läsa mer om SEK e-Standard.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Medlemsnyhet

Företag
SEK Svensk Elstandard

Postadress: SEK Svensk Elstandard, Box 1284, 164 29 Kista.
Besöksadress: Kistagången 16, trapphus A, plan 4 (ligger ca 250 m från Kista Galleria), 164 40 Kista.
164 29 Kista
Sverige
SEK Svensk Elstandard

Sänd till en kollega

0.078