23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

HewSaw Sverige levererar sågmaskin med onlinesystem från SPM

HewSaw Sverige AB, dotterbolag till den finska såglinjeleverantören Veisto Oy, ska leverera en sågmaskin av modellen HewSaw R200 1.1 V1 till träindustriföretaget Setras produktionsenhet i Skinnskatteberg.

Med maskinen, som levereras till Setra under slutet av 2023, medföljer SPM:s mest sofistikerade onlinesystem Intellinova Parallel EN.

Den robusta och driftsäkra sågmaskinen R200 1.1 V1 är konstruerad för effektiv bearbetning av klentimmer och har en matningshastighet på 70–250 m/minut. HewSaw Sverige har tidigare även utrustat en sågmaskin av samma typ hos Vida Wood Nössemark med onlinesystemet Intellinova Parallel EN.

Sågmaskinen kommer att utrustas med tjugosju accelerometrar av modellen DuoTech samt åtta temperaturtransmittrar, som alla ansluts till onlinesystemet Intellinova Parallel EN. Med hjälp av DuoTech utnyttjar systemet patenterad HD-teknologi för såväl stötpulsmätning med SPM HD som vibrationsövervakning med HD ENV. Systemet ger mycket tidig förvarning om nedsatt maskinkondition, vilket möjliggör god planering av underhållsåtgärder för hög tillgänglighet.

Claes Backlund, VD för HewSaw Sverige, säger i en kommentar: ”Det känns väldigt bra att vi kommer att leverera onlineövervakning till Skinnskatteberg eftersom detta ger oss ännu bättre möjligheter att följa upp situationen hos kunden. Detta är helt i paritet med vårt egenutvecklade underhållssystem HewSaw MP.

Mikael Romlin, platschef på Setra Skinnskatteberg, motiverar investeringen: ”Att ha en hög driftsäkerhet och undvika oplanerade stopp är lönsamt för oss både på kort och lång sikt. Vi strävar efter ett proaktivt underhåll med större andel tillståndsbaserat där vi kan planera våra insatser. Med onlinesystemet från SPM får vi helt andra förutsättningar till detta.

SPM kommer att ansvara för konditionsövervakning av såglinjen under fem år från och med driftstart via tjänsten ServiceNet. Sågverkspersonalen kan följa mätningarna via webbapplikationen Condmaster.NET på smartphone, surfplatta eller pc. Mätdata kan även integreras till överordnat fabrikssystem med hjälp av Rest API och OPC UA.

Det  finska familjeföretaget Veisto Oy planerar och tillverkar produktionslinjer för sågvaror av märket HewSaw. Cirka 80 % av produktionen exporteras till andra marknader. Förutom Finland är de viktigaste exportområdena Sverige, Baltikum, Nordamerika, Ryssland, Mellaneuropa och de planterade skogsområdena på södra halvklotet. Veisto har över 250 anställda.

Träindustriföretaget Setra, ägt av Sveaskog, Mellanskog och ett antal mindre aktieägare, har ca 800 anställda och omsätter ca 4 miljarder kronor. Omkring 65 procent av omsättningen utgörs av export. Furusågverket i Skinnskatteberg i Västmanland producerar sågade trävaror som i huvudsak levereras till Sverige, Nordafrika, England och Japan. År 2020 uppgick produktionen till 225.000 m3.

Se våra tidigare nyheter om andra svenska sågverk som också använder utrustning för tillståndskontroll från SPM här.

SPM Instrument AB
Box 504
645 25 STRÄNGNÄS
Besöksadress: Finningevägen 71
645 42 STRÄNGNÄS
Strängnäs kommun
Sverige
VAT nummer: SE5561324228

Kontaktperson

Tomas Årman
Försäljningschef Sverige
+46 15222500 tomas.arman@spminstrument.se

Sänd till en kollega

0.047