23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Norra Timber utrustar bandsåg med onlinesystem från SPM

| Medlemsnyhet | Företag SPM Instrument AB

Efter ett lyckat pilottest har Norra Timber valt att gå vidare med en lösning från SPM Instrument till sin nya högteknologiska bandsågslinje vid Sävar Såg, med syfte att säkerställa hög maskintillgänglighet och långa förvarningstider.

Sävar Såg är en högteknologisk bandsåglinje specialiserad på bearbetning av gran och furu, en råvara som kommer från Norra Skogs upptagningsområde, som sträcker sig över halva norra Sverige. Den moderna anläggningen har högt sågutbyte och är utrustad med skiktröntgenteknik – världens första CT Log (*) – direkt i såglinjen för att kunna optimera varje stock och producera varor av hög kvalitet. Årsproduktionen uppgår till 320 000 kubikmeter sågad vara.

För att säkerställa hög maskintillgänglighet och leveranssäkerhet har sågverket efter ett lyckat pilottest valt att installera SPM Instruments senaste och mest högteknologiska onlinesystem Intellinova Parallel EN. Systemet ger exceptionellt lång förvarningstid mot nedsatt mekanisk kondition samt smörjkondition, och mycket tydliga mätresultat som gör det möjligt att upptäcka tidiga skador såsom sprickor under lagerbanan.

Tre Intellinova Parallel EN-enheter med trettiotvå respektive sexton kanaler övervakar tillsammans med femtioen DuoTech accelerometrar hela bandsågslinjen. DuoTech kombinerar vibrations- och stötpulsmätning i samma sensor med hjälp av de patenterade HD-mätteknologierna HD ENV och SPM HD. Mätdata lagras och analyseras i mjukvaran Condmaster Ruby 2020, med möjlighet till integrering till fabrikens styrsystem eller önskvärd IoT plattform genom Rest API eller OPC UA.

Genom tjänsten SPM ServiceNet utför SPM Instrument dessutom konditionsövervakning av Sävar Såg, där maskinkonditionen följs via fjärranalys av SPMs serviceingenjörer. Sågverkspersonalen kan på ett enkelt sätt följa arbetet genom webbapplikationen Condmaster.NET via smartphone, surfplatta och dator, för en omedelbar översikt av den mekaniska konditionen på kritiska tillgångar i anläggningen.

Joakim Jonasson, Underhållschef Mekanik på Norra Timber, kommenterar investeringen: ”Syftet med vår satsning har hela tiden varit att i så stor utsträckning som möjligt undvika avhjälpande underhåll, detta för att ge oss själva möjligheten planera in rätt underhållsinsats vid rätt tidpunkt och på så vis jobba proaktivt och förebyggande.

Oplanerade stopp i  de stora drifterna i processen kan ta allt ifrån ett, till flera skift att åtgärda, vilket ger ett stort produktionsbortfall, bortfall som är svåra att ta ikapp då mer eller mindre allt vi producerar är sålda produkter. Med mätsystemet kan vi upprätthålla högre maskintillgänglighet och bättre lönsamhet.

Investeringen har redan börjat betala av sig då vi har undvikit ett byte av en stor anläggningsdel i samband med ett stort haveri. Detta var möjligt tack vare att extra kontrollmätningar kunde utföras via mätsystemet. Resultatet av mätningarna visade på bra värden, vilket gav oss beslutsunderlag för att undvika onödigt byte av processdelar.

En annan mycket viktig fördel, eller trygghet, som systemet ger, är ökad säkerhet i form av en minskad risk för brand vid lagerhaveri, som annars är något som vi inom branschen har stor respekt för.

Norra Timber har i uppdrag att bedriva industrin och marknadsförsäljning av träprodukterna som produceras vid de tre sågverken i Kåge, Sävar och Hissmofors samt i vidareförädlingsverksamheten. Norra Timber ägs av Norra Skog, en skogsägarförening som förädlar skog i hela norra Sverige. Föreningen har över 27 000 medlemmar med ett samlat skogsinnehav på drygt 2,1 miljoner hektar skogsmark och en omsättning på ca 4,7 miljarder kronor år 2020.

(*) Computed tomography, datortomografi på svenska.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Medlemsnyhet

Företag
SPM Instrument AB

Box 504
645 25 STRÄNGNÄS
Besöksadress: Finningevägen 71
645 42 STRÄNGNÄS
Sverige
SPM Instrument AB

Bilder och video

Sänd till en kollega

0.11