23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Allt om åderbråck

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

Det är ganska många som lider av åderbråck idag.

Det är inte något som är farligt, så sett, men det an i sig leda till svullnader i benen, samt andra besvär. Åderbråck är vener som har blivit förstorade. Det på grund av att de klaffar som sitter i venerna inte kan pumpa tillbaka blodet till ditt hjärta, inte så det gjort innan i alla fall. Anledningen att venerna utvidgar sig beror på att blodet ger ett tryck. Åderbråck är vanligt på benen, men det kan även förekomma vid pungen på män. För att minska svullnader kan man använda sig av stödstrumpor.

Vem kan drabbas av åderbråck?
De undersökningar som har gjorts visar att det är kvinnor så väl som män som drabbas och då oftast i åldern 30–40 år. Det är cirka 3 personer av 10 som idag har någon form av åderbråck. Många gånger kan det bero på att man sitter mycket eller står mycket i sitt jobb men det kan även vara ärftligt så väl som bero på hormoner eller graviditet.

Inte alla upplever besvär med sina åderbråck, men det finns vissa vanliga symptom. Dessa är svullna ben, klåda vid åderbråcket, ont i benen då du står eller sitter. Sedan så kan du se dina åderbråck, då de ofta är långa, tjocka och blå ränder runt om dina vader och ben.

Behandling av åderbråck
Det går att göra en del själv för att lindra symptomen vid åderbråck. Ett sätt är att alltid ha benen i högläge då du sitter. Så om du sitter i soffan och kollar tv, ha benen på en pall eller på bordet. Det är bra att även undvika att stå eller sitta längre perioder. Sen är det inte fel att vara fysisk aktiv, det räcker ofta med promenader. Du kan även använda dig av kompressionsstrumpa. Se till att undvika att använda trånga skor eller tajta kläder som sitter åt över åderbråcket.

Andra former av behandling
En del åderbråck kräver behandling av något slag. Det finns idag flera olika sorters behandlingar. Bland annat finns det laser, radiovågsbehandling och stripping så väl som det finns behandling med injektioner/skum.
När det gäller laserbehandling så tar man med ultraljud reda på var bråcket sitter. Sedan använder man en laserstråle för att föra in en tunn nål. Det så att man kan krympa ihop bråcket, eller artrofiera det som det heter på lite finare språk. Med radiovågsbehandling bränner man istället bort ådern.

Den vanligaste behandlingen är dock stripping, där man väljer att gå in via ljumsken med en lina med vilken man kan dra ut den ven som är drabbad. Dessa behandlingar är helt ofarliga och blodcirkulationen påverkas inte av att man avlägsnar åderbråcken.

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Sänd till en kollega

0.063